# 1000+ SSC Aptitude Questions and Answers - 1

Question: 1

In a 100 m race, A beats B by 25 m and B beat C by 4 m. In the same race, find the distance by which A beats C.

(A) 28 m

(B) 29 m

(C) 30 m

(D) 32 m

Ans: A

A : B = 100 : 75 and B : C = 100 : 96.

∴ A : C = \$\$({A}/{B} × {B}/{C})\$\$ = \$\$(100/75 × 100/96)\$\$ = \$\${100}/{72}\$\$ = 100 : 72.

A beats C by (100 – 72) = 28 m.

Question: 2

In a 1000 m race, A can beat B by 100 m. in a race of 400 m, B can beat C by 40 m. By how many metres will A beat C in a race of 500 m?

(A) 85 m

(B) 90 m

(C) 95 m

(D) 105 m

Ans: C

A : B = 1000 : 900, B : C = 400 : 360 = 100 : 90 = 900 : 810

⇒ A : B : C = 1000 : 900 : 810

⇒ A : C = 1000 : 810 = 500 : 405

⇒ In a 500 m race, A beats C by (500 – 405) m = 95 m.

Question: 3

In a kilometre race, A beats B by 30 seconds and B beats C by 15 seconds. If A beats C by 180 m, the time taken by A to run 1 kilometre, is

(A) 200 sec

(B) 202sec

(C) 205 sec

(D) 210 sec

Ans: C

In a km race, suppose A takes t sec.

Then B, takes (t + 30) sec. and C takes (t + 45) sec.

180 m is covered by C in 45 sec.

∴ 1000 m is covered by C in \$\$({45}/{180} × 1000)\$\$ sec = 250 sec.

∴ A covers 1000 m in (250 – 45) sec = 205 sec.

Question: 4

In a race of 200 m, B can give a start of 10 m to A and C can give a start of 20 m to B. The start that C can give to A in the same race is

(A) 27 m

(B) 28 m

(C) 29 m

(D) 30 m

Ans: C

B : A = 200 : 190 and C : B = 200 : 180

∴ \$\${C}/{A}\$\$ = \$\$({C}/{B} × {B}/{A})\$\$ = \$\$(200/180 × 200/190)\$\$ = \$\${200}/{171}\$\$.

∴ C can give to A, a start of (200 – 171) m = 29 m.

Question: 5

In a 100 m race, A runs at 8 per hour. If A gives B a start of 5 m and still beats him by 15 seconds, what is B’s speed?

(A) 5.3 km/hr

(B) 5.7 km/hr

(C) 5.8 km/hr

(D) 5.9 km/hr

Ans: B

Time taken by A to cover 100 m = \$\$({60 × 60} / {8000} × 100)\$\$sec = 45 sec.

∴ B covers (100 – 5) m = 95 m in (45 + 15) sec = 60 sec.

∴ B’s speed = \$\$({95}/{60})\$\$m/sec = \$\$({95/60} × {18/5})\$\$km/hr = \$\${57}/{10}\$\$km/hr = 5.7 km/hr.

Related Questions