Top 100+ Problems on Trains with Solutions Pdf Free Download - 1

Question: 1

A train 280 m long is moving at 60 km/hr. Time taken by the train to cross a tunnel 220 m long is

(A) 15 sec

(B) 20 sec

(C) 25 sec

(D) 30 sec

Ans: D

Speed of the train = $$(60 × {5} / {18})$$ m/sec

                           = $$({50} / {3})$$ m/sec

Distance covered = (280 + 220) m = 500 m.

∴ Required time = $$(500 × {3} / {50})$$ sec = 30 seconds.

Question: 2

A train 100 meters long passes a platform 100 meters long in seconds. The speed of the train is

(A) 36 km/hr

(B) 52 km/hr

(C) 72 km/hr

(D) 92 km/hr

Ans: C

Total distance covered = (100 + 100)m = 200 m

Time taken = 10 second

∴ Speed of the train = $$({200} / {10})$$ m/sec

                               = $$({200} / {10} × {18} / {5})$$ km/hr = 72 km/hr.

Question: 3

Two trains, one from Howrah to Patna and the other from Patna to Howrah, start simultaneously. After they meet, the trains reach their destinations after 9 hours and 16 hours respectively. The ratio of their speeds is

(A) 1 : 3

(B) 2 : 3

(C) 4 : 3

(D) 6 : 7

Ans: C

Let us name the trains as A and B.
Then, (A’s speed) : (B’s speed) = √b : √a = √6 : √9 = 4 : 3.

Question: 4

A train travelling at a speed of 90 km/hr, crosses a pole in 10 seconds. The length of the train is

(A) 100 m

(B) 150 m

(C) 250 m

(D) 900 m

Ans: C

Speed of the train = $$(90 × {5} / {18})$$ m/sec

                           = 25 m/sec

Length of the train = (speed x time)

                           = (25 x 10) m = 250 m.

Question: 5

A 260 meter long train crosses a 120 meter long wall in 19 seconds. What is the speed of the train?

(A) 27 km/hr

(B) 49 km/hr

(C) 72 km/hr

(D) 92 km/hr

Ans: C

Total distance covered = (260 + 120) meter = 380 meter

Time taken = 19 seconds

∴ Speed of the train = $$({380} /{19})$$ m/sec

                                = 20 m/sec = $$(20 × {18} / {5})$$ km/hr

                                = 72 km/hr

Error Report!

Related Questions