100+ Problems on Average Aptitude Questions for Bank Exams - 1

Question: 1

In a school, average weight of 15 teachers was calculated as 58 kg. But later it was found that a teacher whose actual weight was 87 kg wrongly taken as 78 kg. Actual average was

(A) 49 kg

(B) 58.6 kg

(C) 67 kg

(D) 100 kg

Ans: B

Actual average = $$({15 × 58 – 78 + 87} /{15})$$

                       = $$({15 × 58 + 9} / {15})$$

                       = $$({870 + 9} / 15)$$

                       = 58.6 kg.

Question: 2

Three years ago the average age of a family of 5 members was 17 years. A baby having been born, the average age of the family is the same today. The present age of the baby is

(A) 1 years

(B) 1.5 years

(C) 2 years

(D) 2.4 years

Ans: C

Total ages of members, 3 years ago = (17 × 5 ) = 85 years.

Total ages of 5 members now = ( 85 + 3 × 5) = 100 years.

Total ages of 6 members now = ( 17 × 6) = 102 years.

∴ Age of the baby = ( 102 – 100) = 2 years.

Question: 3

In the first 10 overs of a cricket game, the run rate was only 3.2. What should be the run rate in the remaining 40 overs to reach the target of 282 runs?

(A) 6.5

(B) 6.25

(C) 6.75

(D) 7

Ans: B

Required run rate = $${282 – (3.2 × 10)} / {40}$$ = $${250} / {40}$$ = 6.25.

Question: 4

The average marks obtained by 22 candidates in an examination are 45. The average marks of the first ten are 55 and that of the last eleven are 40. The number of marks obtained by the 11th candidate is

(A) o

(B) 19

(C) 45

(D) 47.5

Ans: A

Marks obtained by the 11th candidate = [(45 × 22) – (55 × 10 + 40 × 11)]

                                                        = (990 - 990)

                                                        = 0.

Question: 5

In a family, the average age of father and a mother is 35 years. The average age of the father, mother and their only son is 27 years. What is the age of the son?

(A) 10 years

(B) 11 years

(C) 12 years

(D) 14 years

Ans: B

Sum of age of father and mother = (35 × 2) years = 70 years.

Sum of ages of father, mother and son = (27 × 3) years = 81 years.

∴ Son’s age = (81 – 70) years = 11 years.

Error Report!

Related Questions