100+ Data Interpretation Questions and Answers for Bank Exams - 1

Question: 1

Study the table carefully and answer the questions.
What was the profit of all the countries together in the year 2002 if the total imports of all the countries together was Rs. 385 crore? (A) Rs. 85 crore

(B) Rs. 125 crore

(C) Rs. 160 crore

(D) Rs. 280 crore

Ans: B

Total import of all countries together in 2002 = Rs. 385 crore.

Now, in 2002 total export of all companies together

= 90 + 100 + 65 + 25 + 110 + 120 = 510 crore.

Total profit in 2002 = 510 – 385 = 125 crore.

Question: 2

If the ratio of export to import in country S and Country U is 1 : 2 and 4 : 1 in the year 1998, then what is the total import of country U and S together in that particular years?

(A) 52

(B) 62

(C) 82

(D) 96

Ans: D

Import of company S in the year 1998

= \$\${45 × 2} / {1}\$\$ = 90 crore.

Import of company U in the year 1998

= \$\$24 × {1} / {4}\$\$ = 6 crore.

Total import of company U and S together in 1998

= Rs. (90 + 6) = 96 crore.

Question: 3

If the export of country P in the year 2003 is 20% more than the total export of country Q in 2001 and the export of Country T in 2000 together, then what was the profit of P in the year 2003 if its import was Rs. 92 crore for that year?

(A) 10

(B) 22

(C) 34

(D) 46

Ans: C

Total export of country Q in 2001 = Rs. 50 crore.

Total export of country T in 2000 = Rs. 55 crore.

Total export = 50 + 55 = 105 crore.

Now, total export of country P in 2003 = \$\${105 × 120} / {100}\$\$ = 126 crore.

Total import of country P in 2003

= Rs. 92 crore. Profit = 126 – 92 = Rs. 34 crore.

Question: 4

By what percent is the average export of country T over all the given years more than the average export of country R over all the given years?

(A) \$\$13{5} / {7}\$\$%

(B) \$\$13{7} / {11}\$\$%

(C) \$\$9{1} / {11}\$\$%

(D) \$\$4{7} / {11}\$\$%

Ans: B

Total export of country T = 60 + 50 + 55 + 110 + 110 = 376

Average export of country T = \$\${375} / {5}\$\$ = Rs. 75 crore.

Total export of country R = 50 + 55 + 70 + 90 + 65 = 330

Average export of country R = \$\${330} / {5}\$\$ = Rs. 66 crore.

Required % = \$\${75 – 66} / {66}\$\$ × 100 = \$\${9} / {66}\$\$ × 100 = \$\${150} / {11}\$\$% = \$\$13{7} / {11}\$\$%.

Question: 5

What is the percent increase in the export of all the countries together during the year 1992 to 2001?

(A) 38.89%

(B) 40.60%

(C) 62.89%

(D) 72.39%

Ans: A

Total export of all countries together in 1999

= 40 + 25 + 55 + 60 + 50 + 40 = Rs. 270 crore.

Total export of all countries together in 2001

= 45 + 50 + 90 + 15 + 100 + 75 = Rs. 375 crore.

Required % increase

= \$\${375 – 270} / {270} × 100\$\$ = \$\${105} / {11} × 100\$\$ = \$\${350} / {9}\$\$% = 38.88% = 38.89%.

Related Questions