# 1000+ General Aptitude Questions and Answers Pdf - 1

Question: 1

How much pure alcohol has to be added to 400 ml of a solution containing 15% alcohol to change the concentration of alcohol in the mixture to 32%?

(A) 60 ml

(B) 100 ml

(C) 128 ml

(D) 400 ml

Ans: B

Quantity of pure alcohol in 400 ml sold = \$\${15}/{100} × 400\$\$ = 60 ml

∴ Quantity of water in the alcohol = 340 ml

In the new solution, 68% = 340 ml

100% = 500 ml

∴ Quantity of alcohol to be added to make concentration of 32%

= 500 - 400 = 100 ml

Question: 2

40% of ? = 240

(A) 60

(B) 600

(C) 960

(D) 6000

Ans: B

40% of ? = 240

⇒ \$\${40 × ?} /{ 100}\$\$ = 240

⇒ ? = \$\${240 × 100} /{ 40}\$\$ = 600

Question: 3

The monthly income and monthly expenditure of a person were Rs.13500 and Rs.9000 respectively. In the next year his income is increased by 14% while his expenditure is increased by 7%. The percentage increase in his savings is

(A) 7%

(B) 14%

(C) 21%

(D) 28%

Ans: D

Monthly income of the person = Rs.13500

Monthly expenditure of the person = Rs.9000

Savings of the person = Rs.4500

Next year his monthly income = \$\${114}/{100} × 13500\$\$ = 15,390

His monthly expenditure = \$\${107}/{100} × 9000\$\$ = Rs.9630.

His savings = 114 × 135 - 107 × 90

= 45 (342 - 214)

= 45 × 128

∴ Percentage increase in savings

= \$\${45 × 128 - 45 × 100} / {45 × 100}\$\$ = \$\${45 × 28} / {45 × 100}\$\$ = 28%.

Question: 4

In an examination 70% of the candidates passed in English, 80% passed in Mathematics, 10% failed in both the subjects. If 144 candidates passed in both, the total number of candidates was

(A) 125

(B) 180

(C) 200

(D) 240

Ans: D

Let the total number of candidates be 100

Number of candidates passed in English = 70

∴ Failed candidates in English = 30

∴ Number of failed candidates in English alone = 30 - 10 = 20

Number of candidates passed in Maths = 80

Number of candidates failed in maths = 20

Number of candidates failed in Maths alone = 20 - 10 = 10

Number of candidates failed in both = 10

∴ Total number of failures = 20 + 10 + 10 = 40

∴ Total number of candidates passed = 100 – 40 = 60

∴ Strength of candidates attended the examination for a pass of 144 candidates.

= \$\${100}/{60} × 144\$\$ = 240

Question: 5

A reduction of 20% in the price of salt enabled a purchaser to obtain 4 kg more for Rs.100. The reduced price of salt per kg is

(A) Rs. 4

(B) Rs. 5

(C) Rs. 6

(D) Rs. 8

Ans: B

Reduced price = \$\${20% of 100} /{4}\$\$ = 5 per kg.

Related Questions