100+ Simplification Questions and Answers for Competitive Exams - 1

Question: 1

In a classroom, if 6 students per bench are assigned to accommodate all students, one more bench will be required. However, if 7 students are accommodated per bench, there would be a space left for 5 students. What is the number of students in the class?

(A) 25

(B) 30

(C) 42

(D) 72

Ans: D

Let the number of benches in the class be x.

Then, 6 ( x + 1) = 7x – 5 ⇔ x = 11.

Hence, number of students in the class = 6 ( x + 1) = 6 x 12 = 72.

Question: 2

On simplification, 3034 – (1002 + 20.04) is equal to

(A) 2543

(B) 2984

(C) 2993

(D) 3029

Ans: B

Given expression = 3034 – $$({1002} / {2004} × 100)$$ = 3034 – 50 = 2984

Question: 3

100 x 10 – 100 + 2000 + 100 = ?

(A) 29

(B) 780

(C) 920

(D) 979

Ans: C

Given expression = 100 × 10 - 100 + 20
= 1000 - 100 + 20 = 1020 - 100 = 920

Question: 4

7500 + (1250 ÷ 50) = ?

(A) 1275

(B) 6575

(C) 7525

(D) 7550

Ans: C

Given expression = 7500 + 25 = 7525.

Question: 5

Income of a company doubles after every one year. If the initial income was Rs. 4 lakhs, what would be the income after 5 years?

(A) Rs. 1.20 crores

(B) Rs. 1.24 crores

(C) Rs. 1.28 crores

(D) Rs. 2.56 crores

Ans: C

Income after 1 years = Rs. (4 × 21) lakhs.

Income after 2 years = Rs. (4 × 2 × 2) lakhs = Rs. (4 × 22) lakhs.

∴ Income after 5 years = Rs. (4 × 25) lakhs

                                  = Rs. 128 lakhs = Rs. 1.28 crores.

Error Report!

Related Questions
Recent Articles
Trending Posts

REGISTER TO GET FREE UPDATES