Top 100+ Simple Interest Problems with Solutions Pdf - 1

Question: 1

A sum of Rs.1600 gives a simple interest of Rs.252 in 2 years and 4 months. The rate of interest per annum is

(A) 5%

(B) 6%

(C) $$6{3}/{4}$$%

(D) 7%

Ans: C

Time = 2 years 4 months = $$2{1} / {3}$$years = $${7} / {3}$$ years,

S.I. = Rs. 252,

P = Rs. 1600.

Rate = $$({100 × 252 × 3} / {1600 × 7})%$$ = $$6{3}/{4}$$%.

Question: 2

Reena obtained an amount of Rs.8376 as simple interest on a certain amount at 8 p.c.p.a after 6 years. What is the amount invested by Reena ?

(A) Rs. 17180

(B) Rs. 17450

(C) Rs. 18110

(D) Rs. 19410

Ans: B

S.I. = Rs. 8376, R = 8%, T = 6 years.

∴ Sum = Rs. $$({100 × 8376} / {8 × 6})$$ = Rs. 17450.

Question: 3

The simple interest accrued on a certain principal in 5 years at the rate of 12 p.c.p.a is Rs.1536. What amount of simple interest would one get if one invests Rs.1000 more than the previous principal for 2 years and at the same rate p.c.p.a?

(A) Rs. 614.40

(B) Rs. 845.40

(C) Rs. 854.40

(D) Rs. 1536

Ans: B

Sum = Rs. $$({100 × 1536} / {12 × 5})$$ = Rs. 2560.

Now, P = Rs. (2560 + 1000) = Rs. 3560, T = 2 yrs, R = 12%.

∴ S.I. = Rs. $$({3560 × 12 × 2} / {100})$$ = Rs. 854.40.

Question: 4

A sum of money lent out at simple interest amounts to Rs.720 after 2 years and to Rs.1020 after a further period of 5 years. The sum is

(A) Rs. 400

(B) Rs. 500

(C) Rs. 600

(D) Rs. 700

Ans: C

S.I for 5 years = Rs. (1020 – 720) = Rs. 300.

S.I. for 2 years = RS. $$({300} / {5} × 2)$$ = Rs. 120.

∴ Principal = Rs. (720 – 120) = Rs. 600.

Question: 5

A farmer borrowed Rs.3600 at 15% simple interest per annum. At the end of 4 years, he cleared this account by paying Rs.4000 and a cow. The cost of the cow is

(A) Rs. 1000

(B) Rs. 1550

(C) Rs. 1760

(D) Rs. 1860

Ans: C

P = Rs. 3600, R = 15%, T = 4 years.

S.I. = Rs. $$({3600 × 15 × 4} / {100})$$ = Rs. 2160.

Hence, amount after 4 years = Rs. (3600 + 2160) = Rs. 5760.

∴ Cost of the cow = Rs. (5760 – 4000) = Rs. 1760.

Error Report!

Related Questions