100+ Simplification Questions and Answers for Bank Exams - 1

Question: 1

The number of students in each section of school is 24. After admitting new students, three new sections were started. Now, the total number of sections is 16 and there are 21 students in each section. The number of new students admitted is

(A) 10

(B) 14

(C) 24

(D) 48

Ans: C

Original number of series = (16 – 3) = 13

Original number of students = (24 × 13) = 312

Present number of students = (21 × 16) = 336

Number of new students admitted = (336 – 312) = 24.

Question: 2

The total number of digits used in numbering the pages of a book having 366 pages, is

(A) 1305

(B) 1098

(C) 990

(D) 732

Ans: C

Total number of digits = ( No. of. digits in 1-digit page nos. + No.of.digits in 2-digit pages nos. + No.of.digits in 3-digit page nos.)

= (1 × 9 + 2 × 90 + 3 × 267)

= ( 9 + 180 + 801) = 990.

Question: 3

A man has Rs.480 in the denominations of one rupee notes, five rupee notes and ten rupee notes. The number of notes of each denomination is equal. What is the total number of notes that he has?

(A) 35

(B) 45

(C) 90

(D) 95

Ans: C

Let number of notes of each denomination be x.

Then, x + 5x + 10x = 480

16x = 480

x = 30.

Hence, total number of notes = 3x = 90.

Question: 4

A man earns Rs.20 on the first day and spends Rs.15 on the next day. He again earns Rs.20 on the third day and spends Rs.15 on the fourth day. If he continuous to save like this, how soon will he have Rs.60 in hand?

(A) On 15th day

(B) On 17th day

(C) On 19th day

(D) On 21th day

Ans: B

Money earned in 2 days = Rs. (20 – 15) = Rs. 5.

Money earned in 16 days = Rs. $$({5} /{2} × 16)$$ = Rs. 40.

On the On 17th day, money in hand = Rs. (40 + 20) = Rs. 60.

Question: 5

(3080 + 6160) ÷ 28 = ?

(A) 320

(B) 330

(C) 3320

(D) 3350

Ans: B

Given expression = $${9240} / {28}$$ = 330.

Error Report!

Related Questions