# 100+ Train Problems Questions and Answers Pdf - 1

Question: 1

A train 150 m long takes 20 seconds to cross a platform 450 m long. The speed of the train in (m/sec) is

(A) 20

(B) 22.5

(C) 30

(D) 40

Ans: C

Total distance covered = (150 + 450) m = 600 m

Time taken = 20 seconds

∴ Speed of the train = \$\$({600} / {20})\$\$ m/sec = 30 m/sec.

Question: 2

Two trains travel in opposite directions at 36 km/hr and 45 km/hr and a man sitting in slower train passes the faster train in 8 seconds. The length of the faster train is

(A) 80 m

(B) 120 m

(C) 180 m

(D) 190 m

Ans: C

Relative speed = (36 + 45) km/hr = \$\$(81 × {5} / {18})\$\$ m/sec = \$\$({45} / {2})\$\$ m/sec

∴ Length of the train = \$\$({45} / {2} × 8)\$\$ m = 180 m.

Question: 3

Two trains are running at 40 km/hr and 20 km/hr respectively in the same direction. Fast train completely passes a man sitting in the slow train in 5 seconds. What is the length of the fast train?

(A) 23 m

(B) 27 m

(C) \$\$27{2} /{9}\$\$ m

(D) \$\$27{7} /{9}\$\$ m

Ans: D

Relative speed = (40 – 20) = 20 km/hr = \$\$(20 × {5} /{18})\$\$ m/sec

Length of the train = \$\$(20 × {5} /{18} × 5)\$\$ m = \$\$27 {7} / {9}\$\$m.

Question: 4

Two trains of equal length are running on parallel lines in the same direction at 46 km/hr and 36 km/hr. The faster train passes the slower train in 36 seconds. The length of each train is

(A) 40 m

(B) 50 m

(C) 60 m

(D) 72 m

Ans: B

Let the length of each train be x metres.

Then, distance covered = 2x metres.

Relative speed = (46 – 36) km/hr.

= \$\$(10 × {5} / {18})\$\$m/sec = \$\$({25} / {9})\$\$m/sec.

∴ \$\${2x} / {36}\$\$ = \$\${25} / {9}\$\$ ⇔ 2x = 100 ⇔ x = 50.

Question: 5

A man sitting in a train is counting the pillars of electricity. The distance between two pillars is 60 metres, and the speed of the train is 42 km/hr. In 5 hours, how many pillars will he count?

(A) 3500

(B) 3501

(C) 3600

(D) 3800

Ans: B

Distance covered by the train in 5 hours

= (42 × 5) km = 210 km = 210000 m.

Number of pillars counted by the man

= \$\$({210000 / 60} + 1)\$\$ = (3500 + 1) = 3501.

Related Questions