# 100+ Time and Distance Questions for Competitive Exams - 1

Question: 1

An express train travelled at an average speed of 100 km/hr, stopping for 3 minutes after every 75 km. How long did it take to reach its destination 600 km from the starting point?

(A) 6 hrs 21 min

(B) 6 hrs 24 min

(C) 6 hrs 27 min

(D) 6 hrs 30 min

Ans: A

Time taken to cover 600 km = $$({600}/{100})$$ hrs = 6 hrs.

Number of stoppages = $${600}/{75} - 1$$ = 7.

Total time of stoppage = (3 × 7) min = 21 min.

Hence, total time taken = 6 hrs 21 min.

Question: 2

The jogging track in a sports complex is 726 metres in circumference. Deepak and his wife start from the same point and walk in opposite directions at 4.5 km/hr and 3.75 km/hr respectively. They will meet for the first time in

(A) 4.9 min

(B) 5.28 min

(C) 5.5 min

(D) 6 min

Ans: B

Clearly, the two will meet when they are 726 m apart.

To be (4.5 + 3.75) = 8.25 km apart, they take 1 hour.

To be 726 m apart, they take $$({100} / {825} × {726} / {1000})$$hrs.

= $$({242} / {2750} × 60)$$min = 5.28 min.

Question: 3

An express train travelled at an average speed of 100 kmph, stopping for 3 minutes after 75 km. A local train travelled at a speed of 50 kmph, stopping for 1 minute after every 25 km. If the trains beagn travelling at the same time, how many kilometers did the local train travel in the time it took the express train to travel 600 km?

(A) 287.5 km

(B) 307.5 km

(C) 325 km

(D) 396 km

Ans: B

Time taken by the express train to cover 600 km = $$({600} / {100})$$hrs = 6 hrs.

Number of stoppage = (600 ÷ 75) -1 = 7.

Duration of stoppage = (3 × 7) min = 21 min. Total time taken = 6 hrs 21 min.

Total time taken by local train to cover 50 km (with stoppages) = 1 hr 2 min.

So, the local train covers (50 × 6) = 300 km in 6 hr 12 min.

In remaining 9 min, it covers $$({50} / {60} × 9)$$ km = 7.5 km.

∴ Required distance = (300 + 7.5) km = 307.5 km.

Question: 4

If a runner takes as much time in running 20 metres as the car takes in covering 50 metres. The distance covered by the runner during the time the car covers 1 km is

(A) 40 metres

(B) 400 metres

(C) 420 metres

(D) 440 metres

Ans: B

According to the question,

∴ 50 m = 20 m

∴ 1 m = $${20}/{50}$$ m

∴ 1000 m = $$({20} / {50} × 1000)$$ m = 400 m.

Question: 5

A distance of 425 km separates two trains moving towards each other at a speed of 200 km/hr each. What will be the distance between them after 1 hr 30 min, if they reduce their speed by half, every half an hour?

(A) 50 km

(B) 75 km

(C) 120 km

(D) 150 km

Ans: B

Relative speed = (200 + 200) km/hr = 400 km/hr.

Distance covered in 1 hr 30 min = $$(400 × {1}/{2} + 200 × {1}/{2} + 100 × {1}/{2})$$km

= (200 + 100 + 50) km = 350 km.

[∴ Speed reduces by half every half an hour]

Hence, distance between the trains = (425 – 350) km = 75 km.

Agricultural Structural and Environmental Control MCQ Quiz More

Science Solutions Class 10 Important Questions and Answers More

Science Solutions Class 10 Important Questions and Answers More

Samacheer Kalvi 10th Science Solutions Questions & Answers More

Samacheer Kalvi 10th Science Carbon and Its Compounds Questions More

1000+ Number System Questions and Answers Pdf More

Computer Awareness MCQS PDF for Bank PO, SO, Clerk Exams More

Top 10+ Paragraph Formation Verbal Ability Questions and Answers More

100+ Time and Work Aptitude Questions and Answers Pdf More

1000+ Surveying Objective Questions and Answers Pdf More