# 1000+ Awash Bank Aptitude Test Questions and Answers - 1

Question: 1

How many seconds will a train 60 m in length, travelling at the rate of 42 km/h, take to pass another train 84 m long, proceeding in the same direction at the rate of 30 km/h?

(A) 20 seconds

(B) 30 seconds

(C) 43.2 seconds

(D) 50 seconds

Ans: C

Relative speed = 42 - 30 = 12 km/h = $$12 ×{5} /{18}$$ = $${10}/{3}$$ m/s

Time taken by the train to pass another train = $${Distance travelled} / {Speed}$$

= $${(60 + 84) } / {10/3}$$ = $${432} /{10}$$ = 43.2 seconds.

Question: 2

Two trains are moving in opposite directions at 60 km/hr and 90 km/hr respectively. Their lengths are 1.1 km and 0.9 km respectively. The time taken by the slower train to cross the faster train in seconds is

(A) 36

(B) 46

(C) 48

(D) 56

Ans: C

Let time taken by slower train to cross faster train be t seconds.

Relative speed = 60 + 90 = 150 km/hr

Relative speed of train = 1.1 + 0.9 = 2 km.

∴ Time taken to cross each other t = $${Length of train} / {Relative speed}$$

= $${2 }/ {150}$$ =$${1}/{75}$$ hour

= $${60 × 60} /{75}$$ sec = 12 x 4 = 48 sec.

Question: 3

Two places P and Q are 162 km apart. A train leaves P for Q and at the same time another train leaves Q for P. Both the trains meet 6 hours after they start moving. If the train travelling from P to Q travels 8 km/h faster than the other train, find the speed of the two trains.

(A) 7.5 km/h.

(B) 8.5 km/h.

(C) 9.5 km/h.

(D) 10.5 km/h.

Ans: C

Let the speeds of trains be S_{1} km/h and S_{2} km/h

S_{1} + S_{2} = $${162}/{6}$$ = 27 km/h

S_{1} - S_{2} = 8 km/h

Solving (1) and (2), we get

S_{1} = $${27 + 8} /{2}$$ = 17.5 km/h

and S_{2} = $${27 - 8} / {2}$$ = 9.5 km/h.

Question: 4

Two stations P and Q are 110 km apart on a straight line. One train starts from P at 7 am and travels towards Q at 20 km/h speed. Another train starts from Q at 8 am and travels towards P at a speed of 25 km/h. At what time will they meet?

(A) 9 am

(B) 10 am

(C) 11 am

(D) 12 am

Ans: B

The trains starts from P and covers a distance of 20 km till 8 am.

Remaining distance = 110 – 20 = 90 km is covered by the trains with the relative speed of 20 + 25 = 45 km/h.

∴ They meet after $${90}/{45}$$ = 2 h.

i.e., at 8 + 2 = 10 h.

i.e. at 10 am.

Question: 5

Two goods trains, each 500 m long, are running in opposite directions on parallel tracks. Their speeds are 45 km/hr and 30 km/hr respectively. Find the time taken by the slower train to pass the driver of the faster one.

(A) 12 sec

(B) 20 sec

(C) 24 sec

(D) 48 sec

Ans: C

Relative speed of train = 45 + 30 = 75 km/hr = $$75 × {5}/{18}$$ = $${125} / {6}$$ m/s

Let the time taken by slower train to pass the driver of faster train be t seconds.

t = $${Length of slower train} / {Relative speed of train}$$

= $${500 } / {125/6}$$ = 24 sec.

- 100+ Problems on Trains Questions for Bank Exams
- 100+ Trains Problems for Bank Exams Pdf
- 100+ Problems on Trains Questions for IBPS, SBI PO, SO, Clerk
- 1000+ Train Problems Aptitude with Answers
- 1000+ Ethiopian Bank Aptitude Test Questions and Answers Pdf
- 1000+ Awash Bank Aptitude Test Questions and Answers
- 7000+ Royal Bank of Scotland Aptitude Test Questions and Answers

7000+ GATE Metallurgy Question Paper with Solution Pdf More

7000+ Mechanical Engineering Aptitude Questions & Answers More

7000+ IBPS English Questions with Answers Pdf More

Puzzles Tips and Tricks for Bank PO, SO, Clerk Exams More

Reasoning Puzzles Questions & Answers Pdf More

100+ GK Current Affairs Questions and Answers Pdf More

World History Online Test 2020-2021 More

Best 100+ SQL Interview Questions and Answers 2020-21 More

1,000+ Banking Current Affairs Questions and Answers More

1000+ System Analysis and Design Quiz Questions and Answers More