# 100+ Average Questions for IBPS, SBI PO, SO, Clerk - 1

Question: 1

Find the average of the following set of numbers 354, 281, 623, 518, 447, 702, 876.

(A) 520

(B) 540

(C) 543

(D) 548

Ans: C

Average = $$({354 + 281 + 623 + 518 + 447 + 702 + 876} / {7})$$ = $${3801}/{7}$$ = 543.

Question: 2

The average expenditure of a man for the first five months is Rs.1200 and for the next seven months is Rs.1300. if he saves Rs.2900 in that year, his monthly average income is

(A) Rs. 1400

(B) Rs. 1500

(C) Rs. 1600

(D) Rs. 1700

Ans: B

Average expenditure of a man for the first five month = Rs. 1200

Average expenditure of a man for the next seven month = Rs. 1300

Total annual expenditure of man

= Rs. (5 × 1200 + 7 × 1300) = Rs. (6000 + 9100) = Rs. 15100

Man saves = Rs. 2900

His total annual income = Rs. (15100 + 2900) = Rs. 18000

∴ Average monthly income = $${18000}/{12}$$ = Rs. 1500.

Question: 3

The average age of a husband and wife at the time of their marriage was 25 years. A son was born to them two years after their marriage. The present average age of all three of them is 24 years. How many years is it since the couple got married?

(A) 4 years

(B) 5 years

(C) 6 years

(D) 8 years

Ans: D

Sum of the ages of husband and wife at the time

of their marriage = (25 × 2) years = 50 years.

Sum of the ages of husband and wife

when their son was born = (50 + 2 × 2) years = 54 years.

Sum of the ages of husband, wife and son

at preset = (24 × 3) years = 72 years.

∴ Age of son = $${(72 - 54)}/{3}$$ = $${18}/{3}$$ = 6 years.

Hence, the couple got married (6 + 2) = 8 years ago.

Question: 4

The average of 20 numbers is zero. Of them, at the most, how many may be greater than zero?

(A) 0

(B) 1

(C) 19

(D) 20

Ans: C

Average of 20 numbers = 0.

∴ Sum of 20 numbers = (0 × 20) = 0.

It is quite possible that 19 of these numbers may be positive and if their sum is q, then 20^{th} numbers is (-a).

Question: 5

The mean of 5 observations is 60, the mean of 10 observations is 30 and the mean of 15 observations is 20. The mean of all the 30 observations is

(A) 20

(B) 30

(C) 40

(D) 60

Ans: B

Required mean = $$({60 × 5 + 30 × 10 + 20 × 15}/{5 + 10 + 15})$$

= $$({300 + 300 + 300}/{30} )$$ = $${900}/{30}$$ = 30.

- 100+ Average Questions and Answers for Bank Exams
- Average Questions for Bank PO, SO, Clerk Exams with Solution
- 100+ Average Questions and Answers for SSC Exams
- 100+ Average Questions for IBPS, SBI PO, SO, Clerk
- 1,000+ Previous Year Banking Question Paper with Answers Pdf
- 1000+ SBI Aptitude Questions and Answers Pdf
- 1000+ Maths Aptitude Questions and Answers Pdf
- 1000+ Ethiopian Bank Entrance Exam Papers with Answers Pdf
- 1000+ IBPS Bank Exam Question Papers with Answers Pdf
- 1000+ Ethiopian Banks Aptitude Exam Questions
- 1000+ Aptitude Questions and Answers for BPO Interview
- 1000+ RHB Bank Berhad Aptitude Test Questions and Answers
- 1000+ IBPS Aptitude Test Question and Answers 2023-2024 Pdf

Steam and Power Generation Quiz Questions & Answers Pdf More

Dc generator questions and answers pdf More

DC Generator Questions and Answers Pdf More

Electromagnetic Induction Quiz Questions and Answers More

Basic Electronics Quiz Questions with Answers Pdf More

Top 150+ C Language Online Test More

Data Communication and Networking MCQ Questions and Answers More

TNPSC History Model Question Papers Pdf with Answers 2019-2020 More

7000+ The State Executive MCQ Questions and Answers Pdf More

1000+ Computer Graphics MCQ Questions and Answers Pdf More