# 1000+ Aptitude Questions and Answers for BPO Interview - 1

Question: 1

Company C sells a line of 25 products with an average retail price of Rs.1200. If none of these products sells for less than Rs.420 and exactly 10 of the products sells for less than Rs.1000, then what is the greatest possible selling price of the most expensive product?

(A) Rs.2600

(B) Rs.7800

(C) Rs.11800

(D) Rs.17800

Ans: C

To find the greatest possible S.P. of the most expensive product, we need to consider the minimum S.P. of the remaining 24 products which is Rs.420 each for 10 products and Rs.1000 each for other 14 products.

Minimum S.P. of 24 products = Rs.(420 × 10 + 1000 × 14)

= Rs. (4200 + 14000) = Rs.18200.

Total S.P. of 25 products = Rs.(1200 × 25) = Rs.30000.

∴ Greatest possible S.P. of the most expensive product

= Rs. (30000 - 18200) = Rs. 11800.

Question: 2

The average of two numbers is XY. If one number is X, the other is

(A) Y

(B) $${Y}/{2}$$

(C) 2XY - X

(D) x(x - 1)

Ans: C

Sum of numbers = 2xy.

∴ Other number = 2XY - X.

Question: 3

The mean of 1^{2}, 2^{2}, 3^{2}, 4^{2}, 5^{2}, 6^{2}, 7^{2} is

(A) 10

(B) 20

(C) 30

(D) 40

Ans: B

1^{2} + 2^{2} + 3^{2} + ….. + n^{2} = $${n(n + 1) (2n + 1)}/{6}$$

∴ 1^{2} + 2^{2} + 3^{2} + ….. + 7^{2 = $$({7 × 8 × 15}/{6})$$ = 140.
}

So, required average = $${140}/{7}$$ = 20.

Question: 4

The average of marks of 13 papers is 40. The average of marks of the first 7 papers is 42 and that of the last 7 papers is 35. What are the marks of the seventh papers?

(A) 16

(B) 19

(C) 22

(D) 24

Ans: B

Marks in the seventh paper = (42 × 7 + 35 × 7 - 40 × 13)

= (294 + 245 - 520) = 539 – 520 = 19.

Question: 5

The average monthly expenditure of a family was Rs.2200 during the first 3 months; Rs.2250 during the next 4 months and Rs.3120 during the last 5 months of a year. If the total savings during the year were Rs.1260, find the average monthly income of the family.

(A) Rs.1705

(B) Rs.2705

(C) Rs.3705

(D) Rs.4705

Ans: B

Total yearly expenditure = Rs.(2200 × 3 + 2250 × 4 + 3120 × 5)

= Rs.(6600 + 9000 + 15600) = Rs.31200.

Total yearly savings = Rs.1260.

Total yearly income = Rs.(31200 + 1260) = Rs.32460.

∴ Average monthly income = Rs.$$({32460} / {12})$$ = Rs.2705.

- 100+ Average Questions and Answers for Bank Exams
- Average Questions for Bank PO, SO, Clerk Exams with Solution
- 100+ Average Questions and Answers for SSC Exams
- 100+ Average Questions for IBPS, SBI PO, SO, Clerk
- 1,000+ Previous Year Banking Question Paper with Answers Pdf
- 1000+ SBI Aptitude Questions and Answers Pdf
- 1000+ Maths Aptitude Questions and Answers Pdf
- 1000+ Ethiopian Bank Entrance Exam Papers with Answers Pdf
- 1000+ IBPS Bank Exam Question Papers with Answers Pdf
- 1000+ Ethiopian Banks Aptitude Exam Questions
- 1000+ Aptitude Questions and Answers for BPO Interview
- 1000+ RHB Bank Berhad Aptitude Test Questions and Answers
- 1000+ IBPS Aptitude Test Question and Answers 2023-2024 Pdf

1000+ TNPSC Group 1 Previous Year Question Paper Pdf More

1000+ TNPSC Chemistry Study Materials Pdf More

TNPSC Group 1 Last 10 Years Question Papers with Answers Pdf More

1000+ General English Quiz Questions and Answers Pdf More

5001+ General English MCQ for Competitive Exam Pdf More

1000+ Fluid Mechanics Quiz Questions and Answers Pdf More

Geography Relief and Drainage GK Questions and Answers More

Top 1000+ Verbal Reasoning Number Analogy Questions More

1000+ Graph theory Multiple Choice Questions & Answers Pdf More

Top 1000+ Logic Puzzles with Answers More