# 1000+ IBPS Bank Exam Question Papers with Answers Pdf - 1

Question: 1

Three years ago the average age of a family of 5 members was 17 years. With the birth of a new baby, the average remains the same three even today. Find out the age of the baby.

(A) 1 years

(B) 2 years

(C) 3 years

(D) 4 years

Ans: B

Present age of 5 members = (5 × 17 + 3 × 5) years = 100 years.

Present age of 5 members and a baby = 17 × 6 = 102 years.

∴ Age of the baby = (102 - 100) years = 2 years.

Question: 2

The average earning of mechanic for the first four days of a week is Rs. 18 and for the last four days is Rs. 22. If he earns Rs. 20 on the fourth day his average earning for the whole week is

(A) Rs. 16

(B) Rs. 18.95

(C) Rs. 20

(D) Rs. 25.71

Ans: C

Total earning for the week

= Rs. (4 × 18 + 4 × 22 - 20) = Rs. 140.

∴ Average earning = Rs. $${140}/{7}$$ = Rs. 20.

Question: 3

The average age of three members of a family was 24 five years ago. At present the average age of the family including a new member is 22. Find the age of the new member.

(A) 1 year

(B) 2 year

(C) 3 year

(D) 4 year

Ans: A

Total age of family members 5 years before = 24 x 3 = 72 years.

Total age of family members at present = (24 + 5) × 3 = 87 years

Total age of family member including a new members

at present = 22 × 4 = 88 years

∴ Age of new member = 88 - 87 = 1 year.

Question: 4

The mean marks of 10 boys in a class is 70%, whereas the mean marks of 15 girls is 60%. The mean marks of all the 25 students is

(A) 52%

(B) 55%

(C) 60%

(D) 64%

Ans: D

The mean marks of 10 boys = 70%

Total marks of 10 boys = 70 × 10 = 700%.

The mean marks of 15 girls = 60%

Total marks of 15 girls = 60 × 15 = 900%

∴ Sum of the total marks of 25 students = 700 + 900 = 1600%

∴ The mean marks of all the 25 students = $${1600} / {25}$$ = 64%.

Question: 5

A person travels from a place P to Q at the speed of 40 km/h and returns at a speed of 10 km/h. What is the average speed of the person for the whole journey?

(A) 10 km/h

(B) 16 km/h

(C) 26 km/h

(D) 36 km/h

Ans: B

Average speed = $${2 × 40 × 10} / {40 + 10}$$ = 16 km/h.

- 100+ Average Questions and Answers for Bank Exams
- Average Questions for Bank PO, SO, Clerk Exams with Solution
- 100+ Average Questions and Answers for SSC Exams
- 100+ Average Questions for IBPS, SBI PO, SO, Clerk
- 1,000+ Previous Year Banking Question Paper with Answers Pdf
- 1000+ SBI Aptitude Questions and Answers Pdf
- 1000+ Maths Aptitude Questions and Answers Pdf
- 1000+ Ethiopian Bank Entrance Exam Papers with Answers Pdf
- 1000+ IBPS Bank Exam Question Papers with Answers Pdf
- 1000+ Ethiopian Banks Aptitude Exam Questions
- 1000+ Aptitude Questions and Answers for BPO Interview
- 1000+ RHB Bank Berhad Aptitude Test Questions and Answers
- 1000+ IBPS Aptitude Test Question and Answers 2023-2024 Pdf

Electrical Power Sources Quiz Questions & Answers Pdf More

Electromagnetic Field Theory Question Bank 2024-2025 More

Power Semiconductor Device and Integrated Circuits Questions More

Strength of Materials Questions and Answers Pdf More

Steam and Power Generation Quiz Questions & Answers Pdf More

TNPSC Geography Previous Year Model Question Papers 2018-2019 More

Choose the Correct Antonym Questions for TNPSC Group 1, 2, 2a, 4, VAO More

1000+ OS MCQ Questions and Answers Pdf More

10+ Python MCQ Questions & Answers More

Computer Security Quiz Questions and Answers More