100+ Percentage Questions and Answers Pdf - 1

Question: 1

33% of 341 = ?

(A) 120.68

(B) 129.51

(C) 129.58

(D) 135.78

Ans: C

38% of 341 = $$({38} / {100} × 341)$$ = $${12958}/{100}$$ = 129.58.

Question: 2

5 out of 2250 parts of earth is sulphur. What is the percentage of sulphur in earth?

(A) $${2} / {9}%$$

(B) $${2} / {45}%$$

(C) $${1} / {45}%$$

(D) $${11} / {50}%$$

Ans: A

Required percentage = $$({5} / {2250} × 100)%$$ = $${2} / {9}%$$.

Question: 3

30% of 28% of 480 is the same as

(A) 15% of 56% of 240

(B) 60% of 28% of 240

(C) 60% of 56% of 240

(D) 30% of 285% of 480

Ans: D

Clearly, 60% of 28% of 240 = $$({60} / {100} × {28}/{100} × 240)$$

                                           = $$({30}/{100} × {28}/{100} × 2 × 240)$$

                                           = $$({30}/{100} × {28}/{100} × 480)$$

                                           = 30% of 28% of 480.

Question: 4

1100 boys and 700 girls are examined in a test, 42% of the boys and 30% of the girls pass. The percentage of the total who failed is

(A) 58%

(B) 62%

(C) $$62{2}/{3}$$%

(D) 64%

Ans: C

Total number of students = 1100 + 700 = 1800.

Number of students passed = (42% of 1100 + 30% of 700)

= (462 + 210) = 672.

Number of failures = 1800 – 672 = 1128.

∴ Percentage failure = $$({1128} / {1800} × 100)$$% = $$62{2}/{3}$$%.

Question: 5

The price of sugar per kg increased from Rs. 16 to Rs. 20. The percentage reduction in the use of sugar so that the expenditure does not increase, should be

(A) 15%

(B) 20%

(C) 25%

(D) 40%

Ans: B

Let original consumption = 100 kg and new consumption = x kg.

So, 100 × 16 = x × 20 ⇔ x = 80.

∴ Reduction in consumption = 20%.

Error Report!

Related Questions