# Simplification Questions for Bank PO, SO, Clerk Exams Pdf - 1

Question: 1

– 224 + ( - 314) × (- 9) = ?

(A) 547

(B) -547

(C) 2602

(D) -2602

Ans: C

Given expression = (-224) + 2826 = 2602.

Question: 2

\$\$1 + {1}/{2} + {1}/{4} + {1}/{7} + {1}/{14} + {1}/{28}\$\$ is equal to

(A) 1

(B) 2

(C) 2.5

(D) 3

Ans: B

Given expression =\$\${ 28 + 14 + 7 + 4 + 2 + 1} / {28}\$\$ = \$\${56} / {28}\$\$ = 2.

Question: 3

\$\$2{3}/{4}\$\$ ÷ \$\$2{2}/{3}\$\$ ÷ \$\$1{1}/{12}\$\$ = ?

(A) \$\$1{1}/{4}\$\$

(B) \$\${39}/{48}\$\$

(C) \$\${99}/{104}\$\$

(D) \$\${169}/{144}\$\$

Ans: C

Given expression = \$\${11/4} ÷ {8/3} ÷ {13/12}\$\$ = \$\${11}/{4} × {3}/{8} × {12}/{13}\$\$ = \$\${99}/{104}\$\$.

Question: 4

A man earns Rs. 20 on the first day and spends Rs. 75 on the next day. He again earns Rs. 20 on the third day and spends Rs. 15 on the fourth day. If he continues to save like this, how soon will he have Rs. 60 in hand?

(A) on 17th day

(B) on 27th day

(C) on 30th day

(D) on 40th day

Ans: A

Money earned in 2 days = Rs. (20 – 15) = Rs. 5.

Money earned in 16 days = Rs. \$\$({5}/{2} × 16)\$\$ = Rs. 40.

On 17th day, money in hand = Rs. (40 + 20) = Rs. 60.

Question: 5

\$\$(1{1}/{2} + 11{1} /{2} + 111{1} / {2} + 1111{1} / {2})\$\$ is equal to

(A) 617

(B) 618

(C) 1236

(D) 1248

Ans: C

Given expression = (1 + 11 + 111 + 1111) + \$\$({1}/ {2} × 4)\$\$ = 1234 + 2 = 1236.

Related Questions