# 100+ Simplification Questions and Answers for SSC Exams - 1

Question: 1

Ram had Rs. 1000 in his Saving Bank Account. Every month in the first week he needs money, so he withdraws Rs. 500, but by the end of the month, he deposits Rs. 750. After how many months the original amount will grow three times?

(A) 6 months

(B) 7 months

(C) 8 months

(D) 9 months

Ans: C

For the money to grow 3 times,
Ram needs to deposit Rs. (3000 – 1000) = Rs. 2000.

A net amount of Rs. (750 – 500) = Rs. 250 is deposited in 1 month.

So, a net amount of Rs. 2000 will be deposited in \$\$({2000}/ {250})\$\$ = 8 months.

Question: 2

Along a yard 225 metres long, 26 trees are planted at equal distances, one tree being at each end of the yard. What is the distance between two consecutive trees?

(A) 8 metres

(B) 9 metres

(C) 10 metres

(D) 15 metres

Ans: B

26 trees have 25 gaps between them.

Hence required distance = \$\$({225}/{25}) m\$\$ = 9m.

Question: 3

When all the students in a school are made to stand in rows of 54, 30 such rows are formed. If the students are made to stand in rows of 45, how many such rows will be formed?

(A) 25

(B) 32

(C) 36

(D) 42

Ans: C

Total number of students = 54 × 30.

∴ Required number of rows = \$\$({54 × 30} / {45})\$\$ = 36.

Question: 4

A man takes 8 minutes to type a page. If 1710 pages are to be typed in the afternoon between 1’o clock to 2’o clock, how many men are required?

(A) 221

(B) 228

(C) 249

(D) 251

Ans: B

Number of pages typed by 1 man in 1 hour = \$\${60}/{8}\$\$ = 7.5.

∴ Number of men required = \$\${1710} / {7.5}\$\$ = 228.

Question: 5

100 + 50 x 2 = ?

(A) 50

(B) 75

(C) 100

(D) 200

Ans: D

Given expression = 100 + 100 = 200.

Related Questions