# 1000+ Aptitude Test Sample Questions and Answers - 1

Question: 1

Ram invested Rs.88008 in $$9{1}/{2}$$ stock at 11 (Brokerage: Rs.2). Find out annual income of Raj from this investment.

(A) Rs.6334

(B) Rs.6534

(C) Rs.6874

(D) Rs.7334

Ans: D

Market value of Rs.100 stock = Rs.(112 + 2) = Rs. 114

Income on Rs.114 = Rs.$$9{1}/{2}$$

∴ Income on Rs.88008 = Rs.$${19/2} × {1/114} × 88008$$ = Rs.7334.

Question: 2

Find out the investment required to purchase Rs.75000 of 10% stock at 95.

(A) Rs.61250

(B) Rs.71250

(C) Rs.81250

(D) Rs.91250

Ans: B

Market value of Rs.100 stock = Rs.95

∴ Market value of Rs.75000 stock = Rs.($${95}/{100} × 75000$$) = Rs.71250.

∴ An investment of Rs.71250 is required to purchase Rs.75000 of 10% stock at Rs. 95.

Question: 3

Find the income percent of a buyer on 8% debentures of face value Rs.120 and available in the market at Rs.180.

(A) $$2{1}/{3}$$%

(B) $$3{1}/{3}$$%

(C) $$4{1}/{3}$$%

(D) $$5{1}/{3}$$%

Ans: D

The market value of a debenture is Rs.180.

∴ Income on Rs.180 is Rs.8.

∴ Income on Rs.120 is Rs.$$({8}/{180} × 120)$$ = $$5{1}/{3}$$.

∴ Percent income on the debenture is $$5{1}/{3}$$%.

Question: 4

A person invests Rs.5508 in 4% stock at 102. He afterwards sells out at 105 and reinvests in 5% stock at 126. What is the change in his income?

(A) Rs.7

(B) Rs.9

(C) Rs.10

(D) Rs.12

Ans: B

Number of shares purchased = $${5508}/{102}$$ = 54.

Income from each share = 4% of Rs.100 = Rs.4.

∴ Original income = Rs.(54 × 4) = Rs.216.

Money incurred from sale of share = Rs.(105 × 54) = Rs.5670.

Number of new shares purchased = $$({5670}/{126})$$ = 45.

New income = Rs.(45 × 5) = Rs.225.

∴ Change in income = Rs.(225 - 216) = Rs.9.

Question: 5

Raja invested Rs.99000 in $$7{1}/{2}$$% stocks at $$81{1}/{2}$$ (Brokerage: Rs. 1). Find out Ram’s annual income from his investment.

(A) Rs.9000

(B) Rs.10000

(C) Rs.10500

(D) Rs.19000

Ans: A

Market value of Rs.100 stock = Rs.$$(81{1}/{2} + 1)$$ = $$82{1}/{2}$$

Income on Rs. $$82{1}/{2}$$ = $$7{1}/{2}$$

∴ Income on Rs.99000 = Rs.$$({15/2} × {2/165} × 99000)$$ = Rs.9000.

Electrical Power Sources Quiz Questions & Answers Pdf More

Electromagnetic Field Theory Question Bank 2024-2025 More

Power Semiconductor Device and Integrated Circuits Questions More

Strength of Materials Questions and Answers Pdf More

Steam and Power Generation Quiz Questions & Answers Pdf More

1000+ Engineering Mechanics MCQ Questions and Answers Pdf More

C# Interview Questions and Answers for Freshers More

Computer Awareness for Competitive Exams Pdf More

MS Powerpoint Multiple Choice Questions and Answers More

Geogrpahy MCQS | Multiple Choice Questions and Answers More