Samacheer Kalvi 10th Science Nervous System Questions - 1

Question: 1

Site for processing of vision, hearing, memory, speech intelligence and thought is

(A) Lungs

(B) Brain

(C) Ear

(D) Kidney

Ans: B

Brain

Question: 2

Vomiting centre is located in

(A) Hypothalamus

(B) Cerebrum

(C) Stomach

(D) Medulla oblongata

Ans: D

Medulla oblongata

Question: 3

Nerve cells do not possess

(A) Axon

(B) Dendrites

(C) Sarcolemma

(D) Neurilemma

Ans: C

Sarcolemma

Question: 4

The outer most of the three cranial meninges is

(A) Arachnoid membrane

(B) Duramater

(C) Piameter

(D) Myelin sheath

Ans: B

Duramater

Question: 5

Bipolar neurons are found in

(A) Respiratory epithelium

(B) Embryo

(C) Cerebral cortex

(D) Retina of eye

Ans: D

Retina of eye

Question: 6

Node of Ranvier is found in

(A) Axons

(B) Dendrites

(C) Cyton

(D) Muscles

Ans: A

Axons

Question: 7

A person who met with an accident lost control of body temperature, water balance, and hunger. Which of the following part of brain is supposed to be damaged?

(A) Hypothalamus

(B) Pons

(C) Cerebrum

(D) Medulla oblongata

Ans: A

Hypothalamus

Question: 8

Which nervous band connects the two cerebral hemispheres of brain?

(A) Corpus callosum

(B) Pons

(C) Hypothalamus

(D) Thalamus

Ans: A

Corpus callosum

Question: 9

The neurons which carries impulse from the central nervous system to the muscle fibre.

(A) Afferent neurons

(B) Association neurons

(C) Efferent neuron

(D) Unipolar neuron

Ans: C

Efferent neuron

Question: 10

There are _____ pairs of cranial nerves and _____ pairs of spinal nerves.

(A) 12, 13

(B) 12, 21

(C) 12, 31

(D) 31, 12

Ans: C

12, 31