Samacheer Kalvi 12 Python Lists, Tuples, Sets, Dictionary Questions - 1

Question: 1

Which of the following Python function can be used to add more than one element within an existing list?

(A) more( )

(B) extend( )

(C) append_more( )

(D) append( )

Ans: B

extend( )

Question: 2

What is the use of type( ) function in python?

(A) To create a list.

(B) To know the data type of python object

(C) To know the type of an element in tuple

(D) To create a Tuple

Ans: B

To know the data type of python object

Question: 3

Which of the following set operation includes all the elements that are in two sets but not the one that are common to two sets?

(A) Union

(B) Intersection

(C) Difference

(D) Symmetric difference

Ans: D

Symmetric difference

Question: 4

The keys in Python, dictionary is specified by ______

(A) =

(B) ;

(C) :

(D) +

Ans: C

:

Question: 5

Which of the following function is used to count the number of elements in a list?

(A) Index( )

(B) Len( )

(C) Count( )

(D) Find( )

Ans: B

Len( )

Question: 6

Which of the following is not a data type in Python?

(A) String

(B) Set

(C) List

(D) Tuples

Ans: A

String

Question: 7

Which of the following statement is not correct?

(A) A list is mutable

(B) A tuple is immutable

(C) The append( ) function is used to add an element

(D) The extend( ) function is used in tuple to add elements in a list

Ans: D

The extend( ) function is used in tuple to add elements in a list

Question: 8

What will be the result of the following Python code?
S = [x**2 for x in range(5)]
print(S)

(A) [1, 4, 9, 16, 25]

(B) [0, 1, 4, 9, 16, 25]

(C) [0, 1, 4, 9, 16]

(D) [0, 1, 2, 4, 5]

Ans: C

[0, 1, 4, 9, 16]

Question: 9

If List=[10, 20, 30, 40, 50] then List[2]=35 will result

(A) [35, 10, 20, 30, 40, 50]

(B) [10, 20, 30, 40, 50, 35]

(C) [10, 35, 30, 40, 50]

(D) [10, 20, 35, 40, 50]

Ans: D

[10, 20, 35, 40, 50]

Question: 10

If List=[17, 23, 41, 10] then List.append (32) will result

(A) [10, 17, 23, 32, 41]

(B) [17, 23, 41, 10, 32]

(C) [32, 17, 23, 41, 10]

(D) [41, 32, 23, 17, 10]

Ans: B

[17, 23, 41, 10, 32]