Samacheer Kalvi Class 12 Python Classes and Objects Questions - 1

Question: 1

The process of creating an object is called as

(A) Instantiation

(B) Constructor

(C) Destructor

(D) Initialize

Ans: A

Instantiation

Question: 2

Which of the following method is used as destructor?

(A) _del_( )

(B) _rem_( )

(C) _dest_ ( )

(D) _init_( )

Ans: A

_del_( )

Question: 3

Which of the following are the key features of an Object Oriented Programming language?

(A) Classes and Objects

(B) Constructor and Destructor

(C) Constructor and Classes

(D) Constructor and Object

Ans: A

Classes and Objects

Question: 4

Class members are accessed through which operator?

(A) .

(B) $

(C) #

(D) &

Ans: A

.

Question: 5

_____ is called as instances of a class or class variable?

(A) Datatypes

(B) Functions

(C) Objects

(D) Methods

Ans: C

Objects

Question: 6

______ is used to initialize the class variables.

(A) Objects

(B) Class

(C) Constructor

(D) Destructor

Ans: C

Constructor

Question: 7

In Python, ______ method is used as the destructor.

(A) – – init – – ()

(B) _des_ ()

(C) _del_ ()

(D) – – destructor – – ()

Ans: C

_del_ ()

Question: 8

The variables which are defined inside the class is by default.

(A) Local

(B) Public

(C) Private

(D) Protected

Ans: B

Public

Question: 9

_____ a valid class definition.

(A) Class classname statement_1

(B) Class classname:statement_1

(C) Class classname :: statement_1

(D) Class classname () statement_1

Ans: B

Class classname:statement_1

Question: 10

Which of the following method is automatically executed when an object is created?

(A) _object_( )

(B) _del( )_( )

(C) _func_( )

(D) _init_( )

Ans: D

_init_( )