Samacheer Kalvi 9th Social Science Classical World Questions - 1

Question: 1

Plato was the disciple of

(A) Epicurus

(B) Democritus

(C) Aristotle

(D) Socrates

Ans: D

Socrates

Question: 2

Odes was contributed by

(A) Horace

(B) Tacitus

(C) Livy

(D) Pliny the Elder

Ans: A

Horace

Question: 3

Greeks defeated the Persians at

(A) Alexander

(B) Athens

(C) Marathon

(D) Sparta

Ans: C

Marathon

Question: 4

Julius Caesar took power in _____ B.C.

(A) 38

(B) 40

(C) 49

(D) 51

Ans: C

49

Question: 5

In Athens, democracy survived for about _____ year.

(A) 50

(B) 100

(C) 150

(D) 200

Ans: D

200

Question: 6

The Roman Republic was governed by the

(A) Lawyers

(B) Philosophers

(C) Plebeians

(D) Patricians

Ans: D

Patricians

Question: 7

The other name for Greeks was

(A) Spartans

(B) Phoenicians

(C) Hellenists

(D) Hellenes

Ans: D

Hellenes

Question: 8

The founder of Han dynasty was

(A) Mangu Khan

(B) Liu Pang

(C) Hung Chao

(D) WU Ti

Ans: B

Liu Pang

Question: 9

The basic theorems of Geometry was formulated by

(A) Euclid

(B) Eratosthenes

(C) Ptolemy

(D) Hipparchus

Ans: A

Euclid

Question: 10

The Peloponnesian War was fought between _____ and _____

(A) Spartans and Athenians

(B) Greeks and Romans

(C) Greek and Persians

(D) Plebeians and Patricians

Ans: A

Spartans and Athenians