Samacheer Kalvi 9th History Industrial Revolution Questions - 1

Question: 1

Who called Slater, the father of American Industrial Revolution?

(A) Andrew Jackson

(B) F.D. Roosevelt

(C) Woodrow Wilson

(D) Winston Churchill

Ans: A

Andrew Jackson

Question: 2

John Loudon Mc Adam became famous for

(A) Roads

(B) Railways

(C) Steam Boat

(D) Machines

Ans: A

Roads

Question: 3

Which of the following was used as fuel in olden days to smelt iron?

(A) Firewood

(B) Paper

(C) Coke

(D) Charcoal

Ans: D

Charcoal

Question: 4

Where was Zollverein Customs Union formed?

(A) America

(B) England

(C) Germany

(D) France

Ans: C

Germany

Question: 5

Siemens was a well known company in

(A) U.S.A.

(B) England

(C) France

(D) Germany

Ans: D

Germany

Question: 6

Louis Renault who built the quadricycle

(A) Spain

(B) Great Britain

(C) Germany

(D) France

Ans: D

France

Question: 7

Flying shuttle helped

(A) To use water power in the place of man power

(B) To increase the speed of weaving

(C) To spin hundreds of threads simultaneously

(D) To remove seed from cotton

Ans: B

To increase the speed of weaving

Question: 8

What was the invention that removed seeds from cotton?

(A) Cotton Gin

(B) Spinning Mule

(C) Spinning Jenny

(D) Rolling Mill

Ans: A

Cotton Gin

Question: 9

Robert Fulton established the steamboat service on the _____ River.

(A) Hudson

(B) Ohio

(C) Thames

(D) Volga

Ans: A

Hudson

Question: 10

Which of the following is observed to commemorate the Hay Market Massacre?

(A) Martyrs Day

(B) Labour Day

(C) Farmers Day

(D) Independence Day

Ans: B

Labour Day