Samacheer Kalvi 9th History Socio Political Changes Questions - 1

Question: 1

The holy book of Zoroastrian is

(A) Zend Avesta

(B) Mahavamsam

(C) Bible

(D) Quran

Ans: A

Zend Avesta

Question: 2

Gosala was a friend of

(A) Buddha

(B) Confucius

(C) Mahavira

(D) Zoraster

Ans: C

Mahavira

Question: 3

Sakya Muni referred to

(A) Buddha

(B) Confucius

(C) Mahavira

(D) Zoaraster

Ans: A

Buddha

Question: 4

According to Confucius wisdom grows from the

(A) School

(B) Family

(C) Society

(D) Individual

Ans: B

Family

Question: 5

Chanakya wrote

(A) Arthashastra

(B) Panchathanthra

(C) Shakunthala

(D) Kundalakei

Ans: A

Arthashastra

Question: 6

Ahura Mazda means Lord of

(A) Health

(B) Wisdom

(C) Peace

(D) Light

Ans: D

Light

Question: 7

The account which throws light on Mauryan polity and society

(A) Seleucus

(B) Megasthanes

(C) Fahien

(D) Marco Polo

Ans: B

Megasthanes

Question: 8

The northern India extended from the Kabul Valley in the north to the Godavari in the south witnessed the rise of sixteen states.

(A) Dakshinapatha

(B) Dravida

(C) Gana-sanghas

(D) Mahajanapadas

Ans: D

Mahajanapadas

Question: 9

Mahavira was born in Kundagrama near

(A) Anga

(B) Kushinagara

(C) Rajagir

(D) Vaishali

Ans: D

Vaishali

Question: 10

Tri-ratnas are the three principles taught by

(A) Buddha

(B) Confucius

(C) Mahavira

(D) Lao-tze

Ans: C

Mahavira