Samacheer Kalvi 9th Social State, Society in Medieval India - 1

Question: 1

Vasco da gama reached the west coast of India in

(A) 1490

(B) 1498

(C) 1500

(D) 1560

Ans: B

1498

Question: 2

The Mughal empire was founded by

(A) Aurangzeb

(B) Babur

(C) Humayun

(D) Shahjahan

Ans: B

Babur

Question: 3

When the Portuguese arrived in Kerala _____ took roots.

(A) Buddhism

(B) Christianity

(C) Islam

(D) Jainism

Ans: B

Christianity

Question: 4

The Deccan Sultanates were conquered by

(A) Aurangzeb

(B) Ala-ud-din Bahman-shah

(C) Ala-ud-din Khilji

(D) Malik Kafur

Ans: A

Aurangzeb

Question: 5

In the South, a Sultanate was established in

(A) Palani

(B) Madurai

(C) Nagapattinam

(D) Tuticorin

Ans: B

Madurai

Question: 6

Sailendra Kingdom existed in

(A) China

(B) Ceylon

(C) Kedah

(D) Indonesia

Ans: D

Indonesia

Question: 7

The Kakatiyas ruled from

(A) Belur

(B) Bijapur

(C) Devagiri

(D) Warangal

Ans: D

Warangal

Question: 8

Nayakas were _____ officers.

(A) Administrative

(B) Military

(C) Police

(D) Special

Ans: B

Military

Question: 9

The establishment of _____ empire changed the administrative and institutional structures of South India.

(A) Bahmani

(B) Nayak

(C) Mughal

(D) Vijayanagar

Ans: D

Vijayanagar

Question: 10

_____ the second stronghold of Ala-ud-din Khalji’s expanding Kingdom.

(A) Bidar

(B) Delhi

(C) Daulatabad

(D) Madurai

Ans: C

Daulatabad