Samacheer Kalvi 9th Science World of Microbes Questions - 1

Question: 1

_____ and _____ diseases are transmitted by Aedes aegypti mosquito.

(A) Kala azar and diphtheria

(B) Filariasis and typhus

(C) Malaria and yellow fever

(D) Dengue and chikungunya

Ans: D

Dengue and chikungunya

Question: 2

Which is not a source of Biofertilizer?

(A) Virus

(B) Rhizobium

(C) Mycorhiza

(D) Cyanobacteria

Ans: A

Virus

Question: 3

AIDS belonged to

(A) Polio virus

(B) Pandemic disease

(C) Epidemic disease

(D) Endemic disease

Ans: B

Pandemic disease

Question: 4

Microbes that generally enter the body through nose are likely to affect

(A) Lungs

(B) Liver

(C) Lymph nodes

(D) Gut

Ans: A

Lungs

Question: 5

Poliomyelitis virus enters the body through

(A) Ears

(B) Eye

(C) Skin

(D) Mouth and nose

Ans: D

Mouth and nose

Question: 6

The most fatal form of Malaria is caused by

(A) Plasmodium vivax

(B) Plasmodium malariae

(C) Plasmodium falciparum

(D) Plasmodium ovale

Ans: C

Plasmodium falciparum

Question: 7

Which disease is caused by nematode worm wuchereria bancrofti?

(A) Typhoid

(B) Tuberculosis

(C) Dysentry

(D) Filariasis

Ans: D

Filariasis

Question: 8

Bacteria involved in curd formation is

(A) Pencilium notatum

(B) Bacillus ramous

(C) Nitosomonas

(D) Lactobacillus

Ans: D

Lactobacillus

Question: 9

_____ can multiply only inside the living cells of the host.

(A) Virus

(B) Worm

(C) Bacteria

(D) Fungi

Ans: A

Virus

Question: 10

Which of the following is transmitted through air?

(A) Cholera

(B) Typhoid

(C) Meningitis

(D) Tuberculosis

Ans: D

Tuberculosis