Laws of Motion Class 10 One Mark Questions with Solutions Pdf - 1

Question: 1

A man of mass 100 kg has a weight of _____ at the surface of the Earth.

Answer:

980 N

Question: 2

_____ is used to change the speed of car.

Answer:

Gear or Torque

Question: 3

By convention, the clockwise moments are taken as ____ and the anticlockwise moments are taken as ____

Answer:

negative, positive

Question: 4

Passenger lean forward when sudden brake is applied in a moving vehicle. This can be explained by ____

Answer:

inertia of motion

Question: 5

To produce a displacement _____ is required.

Answer:

force

Question: 6

_____ law always act on two different bodies only.

Answrer:

Newton’s third

Question: 7

_____ deals with the motion of bodies without considering the cause of motion.

Answer:

Kinematics

Question: 8

A body changes its state, then it is said to be in ____

Answer:

motion

Question: 9

According to Aristotle, a moving body naturally comes to rest without any external force is termed as _____

Answer:

natural motion

Question: 10

Kinetics deals with the motion of bodies considering the _____

Answer:

cause of motion