Science Solutions Class 10 Important Questions and Answers - 1

Question: 1

The component present in lesser amount, in a solution is called ____

Answer:

solute

Question: 2

Example for liquid in solid type solution is ____

Answer:

mercury with sodium (Amalgam)

Question: 3

Solubility is the amount of solute dissolved in ____ g of solvent.

Answer:

100

Question: 4

Polar compounds are soluble in ____ solvents.

Answer:

polar

Question: 5

Volume percentage decreases with increases in temperature because _____

Answer:

of expansion of liquids

Question: 6

The process of uniform distribution of solute into solvent is called ____

Answer:

dissolution

Question: 7

_____ solution is one that contains less solute than that of the saturated solution at a given temperature.

Answer:

Unsaturated

Question: 8

Solubility of a solid solute is a liquid solvent increases with increase in _____

Answer:

temperature

Question: 9

Benzene is an example of _____

Answer:

non aqueous solvent

Question: 10

Molecular formula of white vitriol is

Answer:

ZnSO4.7H2O