Samacheer Kalvi 10th Thermal Physics One Mark Questions with Solutions - 1

Question: 1

One calorie is the amount of heat energy required to raise the temperature of _____ of water through _____

Answer:

1 gm; 1°C

Question: 2

According to Boyle's law, the shape of the graph between pressure and reciprocal of volume is _____

Answer:

straight line

Question: 3

The average kinetic energy of the molecules of a substance is called _____

Answer:

temperature

Question: 4

The value of Avogadro’s number _____

Answer:

6.023 × 1023/mol or mol-1

Question: 5

The temperature and heat are _____ quantities.

Answer:

scalar

Question: 6

Ideal gas equation is ______

Answer:

PV = RT

Question: 7

Transfer of heat energy from low temperature to high temperature body is called _____

Answer:

cooling

Question: 8

Temperature determines the direction of flow of _____

Answer:

heat

Question: 9

The process in which heat energy flows from a body at a higher temperature to another object at lower temperature is _____

Answer:

heating

Question: 10

The SI unit of temperature is _____

Answer:

kelvin