100+ TNPSC Percentage Questions with Answers - 1

Question: 1

The price of rice is reduced by 2%. How many kilograms of rice can now be bought for the money which was sufficient to buy 49 kg of rice earlier?

(A) 47 kg

(B) 48 kg

(C) 49 kg

(D) 50 kg

Ans: D

Let the original price be Rs. 100 per kg.

Money required to buy 49 kg of rice = Rs. (100 × 49) = Rs. 4900.

New price = Rs. 98 per kg.

∴ Quantity of rice bought = $$({4900} /{98})$$ kg = 50 kg.

Question: 2

A wrist watch cost price Rs.1250 was sold by Sharel for Rs.1500. What was the profit percent?

(A) 20%

(B) 24%

(C) 25%

(D) 27%

Ans: A

Cost price of wrist watch = Rs. 1250

Sale price of wrist watch = Rs. 1500

Profit percent = $$({1500 - 1250} / {1250}) × 100$$

                    = $${ 250} / {1250} × 100$$

                   = $${ 25000} / {1250}$$ = 20%.

Question: 3

An interval of 3 hours 40 minutes is wrongly estimated as 3 hours 45.5 minutes. The error percentage is

(A) 2

(B) 2.5

(C) 3.5

(D) 5.2

Ans: B

Correct time = 3 hrs 40 min = (3 × 60 + 40) min = 220 min.

Error = 5.5 min.

∴ Error % = $$({5.5} /{220} × 100)$$% = $${5}/{2}$$% = 2.5%.

Question: 4

10% of 5 and 5% of 10 add up to

(A) 0.10

(B) 1.0

(C) 2.5

(D) 3.5

Ans: B

10% of 5 + 5% of 10 = $$({10}/{100} × 5)$$ + $$({5}/{100} × 10)$$ = 0.5 + 0.5 = 1.0.

Question: 5

A clothing supplier store 800 coats in a warehouse, of which 15 percent are full length coats. If 500 of the short length coats are removed form the warehouse, then what percent of the remaining coats are full length?

(A) 9.37%

(B) 25%

(C) 40%

(D) 43%

Ans: C

Number of short length coats before removal = (100 – 15)% of 800

= 85% of 800 = $$({{85}/{100} × 800)$$ = 680.

Number of short length coats after removal = (680 – 500) = 180.

Total number of coats after removal = (800 – 500) = 300.

Number of full length coats after removal = (300 – 180) = 120.

∴ Required percentage = $$({120} / {300} × 100)$$% = 40%.

Error Report!

Related Questions