# TNPSC Aptitude Stocks and Shares Questions & Answers - 1

Question: 1

Jatin invested Rs.27260 in buying Rs.100 shares of a company at Rs.116 each. If the company paid 16% dividend at the end of the year, find his income from the dividend.

(A) Rs. 2760

(B) Rs. 3560

(C) Rs. 3660

(D) Rs. 3760

Ans: D

Number of shares purchased by Jatin = $${27260} / {116}$$ = 235

Face value of 235 shares = Rs. (235 × 100) = Rs. 23500

Annual income from 235 shares = 16% of Rs. 23500

= Rs. $$({16}/{100} × 23500)$$ = Rs. 3760.

Question: 2

Find out the income percent of a buyer on 5% debentures of face value Rs. 95 and available in the market for Rs. 125.

(A) 2.8%

(B) 3.8%

(C) 4.8%

(D) 5.8%

Ans: B

The market value of a debenture = Rs. 125

∴ Income on Rs. 125 is Rs. 5.

∴ Income on Rs. 95 is Rs. $$({5}/{125} × 95)$$ = Rs. $${19}/{5}$$.

∴ Percent income on the debenture is 3.8%.

Question: 3

A company declared a semiannual dividend of $$7{1}/{2}$$%. Find out the annual dividend of Chetan, owning 1250 shares of the company having a par value of Rs.10 each.

(A) Rs. 1575

(B) Rs. 1680

(C) Rs. 1757

(D) Rs. 1875

Ans: D

Annual dividend on one share = $$(2 × 7{1}/{2})$$%

i.e. 15% of Rs. 10 = $$({15}/{100} × 10)$$ = Rs. 1.50

∴ Annual dividend on 1250 shares = Rs. (1250 × 1.50) = Rs. 1875.

Question: 4

A company has issued 10000 preferred shares and 50000 common shares both of par value of Rs.100 each. The dividend on a preferred share and a common share is 12% and 17.6% respectively. The company had a total profit of Rs.15 Lakhs, out of which some amount was kept in reserve fund and the remaining distributed as dividend. Find out the amount kept in reserve fund.

(A) 4 lakhs

(B) 5 lakhs

(C) 6 lakhs

(D) 6.5 lakhs

Ans: B

12% of Rs. (10000 × 100)

= Rs. $$({12}/{100} × 10000 × 100)$$ = Rs. 120000

Dividend on 50000 common shares

17.6% of Rs. (50000 × 100)

= Rs. $$({17.6}/{100} × 50000 × 100)$$ = Rs. 880000

Total dividend paid = Rs. (120000 + 880000) = Rs. 1000000 = Rs. 10 Lakhs.

∴ Amount kept in reserve fund = Rs. 15 Lakhs - 10 Lakhs = Rs. 5 Lakhs.

Question: 5

A person has deposited Rs.13200 in a bank which pays 14% interest. He withdraws the money and invests in Rs.100 stock at Rs.110 which pays a dividend of 15%. How much does he gain or lose.

(A) Gains Rs.48

(B) Loses Rs. 48

(C) Loses Rs. 132

(D) Gains Rs. 132

Ans: B

Income from bank = 14% of Rs. 13200 = Rs. 1848.

Number of shares purchased = Rs. $$({13200}/{110})$$ = Rs. 120.

Income from stock = (15% of Rs. 100) × 120 = Rs. (15 × 120) = Rs. 1800.

∴ Loss = Rs. (1848 - 1800) = Rs. 48.

Error Report!

1000+ Easy Puzzles Questions and Answers More

1000+ Brain Teasers Logic Puzzles Questions and Answers More

1000+ Electrical Engineering Questions and Answer Pdf More

1000+ Power Plant Engineering Questions and Answers Pdf More

1000+ Simple Logic Puzzles Questions and Answers More

1000+ Web Designing Interview Questions and Answers Pdf More

Classification Reasoning Questions for SSC, UPSC, IBPS, SBI More

Electrical Engineering Objective Questions and Answers Pdf More

Process Equipment and Plant Design Objective Questions & Answers Pdf More

1000+ Docks and Harbour Engineering Multiple Choice Questions Pdf More