# 100+ Percentage Questions for IBPS PO, SO, Clerk Exams Pdf - 1

Question: 1

The monthly income of a person was Rs.13500 and his monthly expenditure was Rs.9000. Next year, his income increased by 14% and his expenditure by 7%. Find the percentage increase in his savings.

(A) 24%

(B) 25%

(C) 28%

(D) 30%

Ans: C

Increased income = 114% of 13500 = Rs. $$({114}/{100} × 13500)$$ = Rs. 15390.

Increased expenditure = 107% of Rs. 9000

= Rs. $$({107}/{100} × 9000)$$ = Rs. 9630.

Increased saving = Rs. (15390 - 9630) = Rs. 5760.

Original savings = Rs. (13500 - 9000) = Rs. 4500.

Increase = Rs. (5760 - 4500) = Rs. 1260.

∴ Increase % in savings = $$({1260} / {4500} × 100)$$% = 28%.

Question: 2

Siva could save 10% of his income. But 2 years later, when his income increased by 20%, he could save the same amount only as before. By how much percentage has his expenditure increased?

(A) $$21{2}/{9}$$%

(B) $$22{2}/{9}$$%

(C) $$23{1}/{3}$$%

(D) $$24{2}/{9}$$%

Ans: B

Let, his income be Rs. 100.

Saving = Rs. 10.

Expenditure = Rs. 90

Increased income = Rs. 120

Increased expenditure = Rs. 110

Increased in expenditure = $${110 - 90} / {90} × 100$$ = $${200} / {9}$$ = $$22{2}/{9}$$%.

Question: 3

In an election, a total of 5,00,000 votes participated. A candidate got 2,55,000 votes which was 60% of the total valid votes. What was the percentage of invalid votes?

(A) 10%

(B) 11%

(C) 12%

(D) 15%

Ans: D

Let the number of valid votes be x.

Then, 60% of x = 255000 ⇒ x = $$({255000 × 100} / {60})$$ = 425000.

Number of invalid votes = (500000 - 425000) = 75000.

∴ Required percentage = $$({75000} /{ 500000} × 100)$$% = 15%.

Question: 4

In a mixture of milk and water, the proportion of water by weight was 75%. If in the 60 gms mixture 15 gm of water was added, what would be the percentage of water?

(A) 80%

(B) 85%

(C) 90%

(D) 100%

Ans: A

Weight of water in 60 gms mixture

= 75% of 60 gm = $$({75}/{100} × 60)$$ gm = 45 gm.

Weight of water in 75 gms mixture = (45 + 15) gm = 60 gm.

∴ Required percentage = $$({60}/{75} × 100)%$$ = 80%.

Question: 5

3456 ÷ 12 ÷ 8 = ?

(A) 24

(B) 36

(C) 48

(D) 60

Ans: B

Given expression = $${3456}/{12} ÷ 8$$ = 288 ÷ 8 = 36.

- 100+ Percentage Questions for Bank PO with Solution Pdf
- 100+ Percentage Questions and Answers Pdf
- 100+ Percentage Questions for IBPS PO, SO, Clerk Exams Pdf
- 1000+ Speed Maths Questions for Bank Exams
- 1000+ Problems on Percentage for Bank Exams
- Percentage Questions with Solutions for Bank Exams
- 1000+ Mathematics Aptitude Questions and Answers
- 1000+ Percentage Aptitude Questions for SBI PO
- 1000+ Abyssinia Bank Aptitude Test Questions and Answers Pdf
- 1000+ CBE Aptitude Test questions and Answers PDF
- 1000+ Aptitude Questions for Bank Exams Pdf

7000+ TNMAWS Questions and Answers Pdf More

Tamil Nadu Municipal Administration Water Supply Question Paper Pdf More

7000+ Nuclear Metals Questions and Answers Pdf More

7000+ Fuel System Questions and Answers Pdf More

7000+ Metallurgy Solved MCQS Questions Pdf More

1000+ Heights and Distance Questions for SSC and Bank Exams More

7000+ Fluid Mechanics and Hydraulics Questions & Answers Pdf More

1000+ Advanced Excel MCQ Questions and Answers Pdf More

Top 1000+ IBPS PO Prelims Reasoning Questions Pdf More

Later Vedic Age Questions and Answers for Class 6, 7, 8, 9, 10 More