# Profit and Loss Questions for SBI PO Prelims Mains Exam - 1

Question: 1

A dealer professes to sell his goods at cost price but he uses a false weight of 950 grams for a kilogram. The gain percent of the dealer is

(A) \$\$4{5}/{19}\$\$%

(B) \$\$5{5}/{19}\$\$%

(C) \$\$19{1}/{5}\$\$%

(D) 5%

Ans: B

Gain% = \$\$({50}/{950} × 100)%\$\$ = \$\$5{5}/{19}\$\$%.

Question: 2

Hemant sold 10 sarees for a total profit of Rs.460 and 12 sarees for a total profit of Rs.144. At what profit per saree should he sell the remaining 20 sarees so that he gets an average profit of Rs.18 per saree?

(A) Rs. 7.40

(B) Rs. 7.50

(C) Rs. 7.60

(D) Rs. 7.80

Ans: C

Total profit required = Rs. (42 × 18) = Rs. 756.

Profit of 22 sarees = Rs. (460 + 144) = Rs. 604.

Profit of 20 sarees = Rs. (756 – 604) = Rs. 152.

Average profit on these sarees = Rs. \$\$({152} / {20})\$\$ = Rs. 7.60.

Question: 3

An umbrella marked at Rs.80 is sold for Rs.68. The rate of discount is

(A) 14%

(B) 15%

(C) 17%

(D) 18%

Ans: B

Rate of discount = \$\$({12} / {80} × 100)%\$\$ = 15%.

Question: 4

If an article with marked price of Rs.400 is sold at successive discounts of 10%, 25% and 15%, what is the approximate price the customer has to pay?

(A) Rs. 230

(B) Rs. 270

(C) Rs. 300

(D) Rs. 360

Ans: A

Price paid by the customer = 85% of 75% of 90% of Rs. 400

= Rs. \$\$({85}/{100} × {75}/{100} × {90}/{100} × 400)\$\$

= Rs. 229.50 = Rs. 230.

Question: 5

A person first increases the price of a commodity by 10% and then he announces a discount of 15%. The actual discount on the original price is

(A) 5%

(B) 6.5%

(C) 7.5%

(D) 12.5%

Ans: B

Let the original price of the commodity be Rs. 100.

Increased price = Rs. 110.

Price after discount = 85% of Rs. 110 = Rs. \$\$({85}/{100} × 110)\$\$ = 93.50.

∴ Discount on original price = (100 - 93.5)% = 6.5%.

Related Questions