# 10+ TNPSC Group 4 Previous Year Aptitude Questions and Answers - 1

Question: 1

A man purchased a box full of pencils at the rate of 7 for Rs.9 and sold all of them at the rate of 8 for Rs.11. In this transaction, he gained Rs.10. How many pencils did the box contain?

(A) 100

(B) 101

(C) 112

(D) 116

Ans: C

Suppose number of pencils bought = L.C.M. of 7 and 8 =56.

C.P. of 56 pencils = Rs. $$({9}/{7} × 56)$$ = Rs. 72.

S.P. of 56 pencils = Rs. $$({11}/{8} × 56)$$ = Rs. 77.

Now, Rs. 5 are gained on 56 pencils.

So, Rs. 10 are gained on $$({56}/{5} × 10)$$ = 112 pencils.

Question: 2

One variety of sugar is sold for Rs.3.20 per kg at a loss of 20% and another variety is sold for Rs.6 per kg at a gain of 20%. If equal quantities of the two are mixed together and the mixture is sold at Rs.5.40 per kg, what is the loss or gain percentage?

(A) Loss 10%

(B) Gain 10%

(C) Loss 20%

(D) Gain 20%

Ans: D

C.P. per kg of first variety = Rs. $$({100}/{80} × 3.20)$$ = Rs. 4.

C.P. per kg of second variety = Rs. $$({100}/{120} × 6)$$ = Rs. 5.

C.P. of 2 kg of sugar = Rs. (4 + 5) = Rs. 9.

S.P. pf 2 kg of sugar = Rs. (2 × 5.40) = Rs. 10.80.

Gain = Rs. (10.80 - 9) = Rs. 1.80.

∴ Gain% = $$({1.80} /{9} × 100)$$% = 20%.

Question: 3

Sanket purchased 20 dozen notebooks at Rs.48 per dozen. He sold 8 dozen at 10% profit and the remaining 12 dozen with 20% profit. What is his profit percentage in the transaction?

(A) 12

(B) 16

(C) 18

(D) 19

Ans: B

C.P of 20 dozen = Rs. (48 × 20) = Rs. 960.

C.P. of 8 dozen = Rs. (48 × 8) = Rs. 384.

C.P. of 12 dozen = Rs. (960 - 384) = Rs. 576.

Total S.P. = Rs. $$({110}/{100} × 384 + {120}/{100} × 576)$$ = Rs. 1113.60.

∴ Profit % = $$({153.60}/{960} × 100)$$% = 16%.

Question: 4

A shopkeeper offers 2.5% discount on cash purchases. What cash amount would Rohan pay for a cycle, the marked price of which is Rs.650?

(A) Rs. 633.25

(B) Rs. 633.75

(C) Rs. 634

(D) Rs. 635

Ans: B

S.P. = $$97{1}/{2}$$% of Rs. 650 = Rs. $$({195/2} × {1/100} × 650)$$ = Rs. 633.75.

Question: 5

A vendor loses the selling price of 4 oranges on selling 36 oranges. His loss percent is

(A) 10%

(B) 11%

(C) 12%

(D) 13%

Ans: A

(C.P. of 36 mangoes) - (S.P. of 36 mangoes)

= Loss = (S.P. of 4 mangoes)

⇒ S.P. of 40 mangoes = C.P. of 36 mangoes.

Let C.P. of each mango be Rs. 1.

C.P. of 40 mangoes = Rs. 40; S.P. of 40 mangoes = Rs. 36.

∴ Loss% = $$({4}/{40} × 100)$$% = 10%.

- Profit and Loss Questions for SSC, Bank, UPSC, TNPSC Exams
- 100+ Profit and Loss Questions for Bank PO, SO, Clerk Exams
- 100+ Profit and Loss Questions for IBPS PO, SO, Clerk Pdf
- Profit and Loss Questions for SBI PO Prelims Mains Exam
- Profit and Loss Questions and Answers for SSC Exams
- 10+ TNPSC Group 4 Previous Year Aptitude Questions and Answers

Mineral Dressing Objective Quiz, Multiple Choice Questions Pdf More

Nuclear Metals Objective Quiz Questions & Answers Pdf More

Physical Metallurgy Previous Year Question Papers with Solutions Pdf More

Metallurgical Testing and Inspection Quiz Questions and Answers More

Jee Mains Metallurgy Previous Year Question Paper with Solutions Pdf More

7000+ Verbal Ability Questions for Bank Exams Pdf More

Top 100+ Chain Rule Aptitude Problems with Solutions More

TNPSC Group 2 Mains Question Paper with Answers in Tamil & English More

Top 1000+ Synonyms and Antonyms Questions for Bank Exams More

Introduction to Computer Questions & Answers Pdf More