# Top 100+ Percentage Aptitude Questions with Answers - 1

Question: 1

The price for a pair of cuff links is Rs.1.00. The price for a 5 pair package of cuff links is Rs.3.40. The 5 pair package is what percent cheaper per paid than 5 pairs purchased separately?

(A) 30%

(B) 32%

(C) 47%

(D) 62%

Ans: B

Price of 5 pairs when purchased separately = Rs. 5.

Price of 5 pair package = Rs. 3.40.

Difference in price = Rs. (5 – 3.40) = Rs. 1.60.

Therefore, Required percentage =\$\$(1.6/ {5} × 100)\$\$% = 32%.

Question: 2

A city has a population of 3,00,000 out of which 1,80,000 are males. 50% of the population is literate. If 70% of the males are literate, then the percentage of females who are literate is

(A) 10%

(B) 20%

(C) 25%

(D) 30%

Ans: B

Number of males = 180000.

Number of females = (300000 – 180000) = 120000.

Number of literates = 50% of 300000 = 150000.

Number of literate males = 70% of 180000 = 126000.

Number of literate females = (150000 – 126000) = 24000.

Therefore, Required percentage = \$\$(24000 / {120000} × 100)\$\$% = 20%.

Question: 3

In an examination, 80% of the students passed in English, 85% in Mathematics and 75% in both English and Mathematics. If 40 students failed in both the subjects the total number of students is

(A) 200

(B) 400

(C) 600

(D) 800

Ans: B

Percentage of students failed in both subjects = 100 – (80 + 85 – 75)

= 10%.

10% of students = 40

Therefore, Number of students = 400.

Question: 4

What percentage of numbers from 1 to 70 have squares that end in the digit 1?

(A) 1

(B) 14

(C) 20

(D) 21

Ans: C

Clearly, the numbers which have 1 or 9 in the unit’s digit, have squares that end in the digit 1. Such numbers from 1 to 70 are 1, 9, 11, 19, 21, 29, 31, 39, 41, 49, 51, 59, 61, 69.

Number of such numbers = 14.

Therefore, Required percentage = \$\$(14 / {70} × 100)\$\$% = 20%.

Question: 5

From 5 litres of a 20% solution of alcohol in water, 2 litres of solution is taken out and 2 litres of water is added to it. Find the strength of alcohol in the news solution.

(A) 10%

(B) 12%

(C) 15%

(D) 18%

Ans: B

Quantity of alcohol in 5 litres solution = 20% of 5 litres = 1 litres.

Quantity of alcohol removed = 20% of 2 litres = 400 ml.

Quantity of alcohol in new solution = (1000 – 400) ml. = 600 ml.

Therefore, Strength of alcohol in new solution = \$\$(600 / {5000} × 100)\$\$% = 12%.

Related Questions