# 100+ Average Questions and Answers for Bank Exams - 1

Question: 1

The average of the first nine prime numbers is

(A) 7

(B) 9

(C) 11

(D) \$\$11 {1}/{9}\$\$

Ans: D

Average = \$\$({2 + 3 + 5 + 7 + 11 + 13 + 17 + 19 + 23} / {9})\$\$ = \$\$({100} / {9})\$\$ = \$\$11 {1}/{9}\$\$.

Question: 2

The average weight of 8 men is increased by 1.5 kg when one of the men, who weight 65 kg is replaced by a new man. The weight of the new man is

(A) 74 kg

(B) 76 kg

(C) 77 kg

(D) 79 kg

Ans: C

Total weight increased = (8 × 1.5) kg = 12 kg.

Weight of the new man = (65 + 12) kg = 77 kg.

Question: 3

A motorist travel to a place 150 km away at an average speed of 50 km/hr and returns at 30 km/hr. His average speed for the whole journey in km/hr is

(A) 35

(B) 36

(C) 37

(D) 37.5

Ans: D

Average speed = \$\${2xy}/{x + y}\$\$ =\$\$({2 × 50 × 30}/{50 + 30})\$\$ km/hr = 37.5 km/hr.

Question: 4

A man travels by a car to his office at 60 km/hr and returns home along the same route at 20 km/hr. Find the average speed of his whole journey.

(A) 25 km/hr

(B) 30 km/hr

(C) 40 km/hr

(D) 50 km/hr

Ans: B

Average speed = \$\${20 × 60 × 20} / {60 + 20}\$\$ = \$\${2 × 60 × 20} / {80}\$\$ = 30 km/hr.

Question: 5

Average age of 15 students of a class is 15 years. Out of these the average age of 5 students is 14 years and that of the other 9 students is 16 years. The age of the 15th student is

(A) 10 years

(B) 11 years

(C) 14 years

(D) 15 years

Ans: B

Total age of 15 students = 15 × 15 = 225 years.

Sum of ages of 5 students = 5 × 14 = 70 years.

Sum of ages of 9 students = 9 × 16 = 144 years.

∴ Age of 15th student = (1) – (2) – (3) = 225 – (70 + 144) = 11 years.

Related Questions