# 100+ Simple Interest and Compound Interest TNPSC Questions - 1

Question: 1

What will be simple interest earned on an amount of Rs. 16,800 in 9 months at the rate of \$\$6{1}/{4}\$\$% p.a.?

(A) Rs. 757.50

(B) Rs. 787.50

(C) Rs. 812.50

(D) Rs. 860

Ans: B

P = Rs. 16800, R = \$\$6{1}/{4}\$\$% = \$\${25}/{4}\$\$%, T = 9 months = \$\${3}/{4}\$\$yr.

∴ S.I. = Rs. \$\$(16800 × {25}/{4} × {3}/{4} × {1}/{100})\$\$ = 787.50.

Question: 2

A sum of money becomes Rs. 20925 in 2 years and Rs. 24412.50 in 5 years. Find the rate of interest and the sum of money.

(A) 6.25%, Rs, 18600

(B) 6.75%, Rs. 17775

(C) 7%, Rs. 18000

(D) 8%, Rs. 17560

Ans: A

S.I. for 3 years = Rs. (24412.50 – 20925) = Rs. 3487.50.

S.I. for 2 years = Rs. \$\$({3487.50} / {3} × 2)\$\$ = Rs. 2325.

∴ Principal = Rs. (20925 – 2325) = Rs. 18600.

Hence, rate = \$\$({100 - 2325} / {18600 × 2})\$\$% = 6.25%.

Question: 3

How long will it take a sum of money invested at 5% p.a. S.I. to increase its value by 40%?

(A) 5 years

(B) 6 years

(C) 8 years

(D) 9 years

Ans: C

Let the sum be x.

Then, S.I. = 40% of x = \$\${2x}/{5}\$\$, Rate = 5%.

∴ Time = \$\$(100 × {2x}/{5} × {1}/{x× 5})\$\$ = 8 years.

Question: 4

A person borrows Rs.5000 for 2 years at 4% p.a. simple interest. He immediately lends it to another person at \$\$6{1}/{4}\$\$% p.a. for 2 years. Find his gain in the transaction per year.

(A) 115

(B) 112.50

(C) 150

(D) 167.50

Ans: B

Gain in 2 yrs = \$\$[(5000 × {25}/{4} × {2}/{100}) - ({5000 × 4 × 2}/{100})]\$\$

= Rs. (625 - 400) = Rs. 225.

∴ Gain in 1 year = Rs. \$\$({225}/{2})\$\$ = Rs. 112.50.

Question: 5

A sum of Rs. 10 is lent to be returned in 11 monthly installments of Rs. 1 each, interest being simple. The rate of interest is

(A) 10%

(B) 11%

(C) \$\$21{9}/{11}\$\$%

(D) 24%

Ans: C

Rs. 10 + S.I. on Rs. 10 for 11 months

= Rs. 11 + S.I. on Rs. 1 for (1 + 2 + 3 + 4 + ……+ 10) months

⇒ Rs. 10 + S.I. on Rs. 1 for 110 months

⇒ Rs. 11 + S.I. on Rs. 1 for 55 months

⇒ S.I. on Rs. 1 for 55 months = Rs. 1.

∴ Rate = \$\$({100 × 12} / {1 × 55})\$\$% = \$\$21{9}/{11}\$\$%.

Related Questions