# Top 50+ Arithmetic Reasoning Questions for SSC CGL Exams - 1

Question: 1

A motorist knows four different routes from Bristol and Birmingham. Fro, Birmingham to Sheffield he knows three different routes and from Sheffield to Carlisle he knows two different routes. How many routes does he know from Bristol to Carlisle?

(A) 8

(B) 16

(C) 24

(D) 32

Ans: C

Total number of routes from Bristol to Carlisle = (4 x 3 x 2) = 24.

Question: 2

I have a few sweets to be distributed. If I keep 2, 3 or 4 in a pack, I am left with one sweet. If I keep 5 in a pack, I am left with none. What is the minimum number of sweets I have to pack and distribute?

(A) 22

(B) 25

(C) 37

(D) 54

Ans: B

Clearly, the required number would be such that it leaves a remainder of 1 when divide by 2, 3 or 4 and no remainder when divided by 5. Such a number is 25.

Question: 3

The 30 members of a club decided to play a badminton singles tournament. Every time a member loses a game he is out of the tournament. There are no ties. What is the minimum number of matches that must be played to determine the winner?

(A) 25

(B) 27

(C) 29

(D) 61

Ans: C

Clearly, every member except one (i.e. the winner) must lose one game to decide the winner.

Thus, minimum number of matches to be played = 30 - 1 = 29.

Question: 4

Five children take part in a tournament. Each one has to play every other one. How many games must they play?

(A) 6

(B) 8

(C) 10

(D) 12

Ans: C

Clearly, we will consider the following matches:

(i) matches of first player with other 4 players.

(ii) matches of second player with 3 players other than the first player.

(iii) matches of third player with 2 players other than the first and second players.

(iv) matches of fourth player with one player other than the first three players.

So, number of matches played during the tournament

= 4 + 3 + 2 + 1 = 10.

Question: 5

12 years old Manick is three times as old as his brother Rahul. How old will Manick be when he is twice as old as Rahul?

(A) 12 years

(B) 14 years

(C) 16 years

(D) 18 years

Ans: C

Manick's present age = 12 years, Rahul's present age = 4 years.

Let Manick be twice as old as Rahul after x years from now.

Then, 12 + x = 2(4 + x)

⇒ 12 + x = 8 + 2x

⇒ x = 4.

NEET Evolution Questions and Answers Pdf More

Samacheer Kalvi Class12 Bio Zoology Evolution Questions More

Samacheer Kalvi 12th Biodiversity & its Conservation Questions More

NEET Human Health and Diseases Questions More

Applications of Biotechnology NEET Questions and Answers Pdf More

Control System Questions and Answers Pdf More

TNPSC Speed, Velocity, Acceleration GK Questions & Answers More

Oracle 11g Architecture Interview Questions and Answers for Experienced More

1000+ CAD/CAM Objective Questions and Answers Pdf More

Sentence Rearrangement Questions for SBI PO, SO, Clerk Pdf More