100+ Aptitude Simplification Online Test Questions - 1

Question: 1

1148 ÷ 28 × 1408 ÷ 32 =?

(A) 1800

(B) 1802

(C) 1804

(D) 1902

Ans: C

Given expression = 41 × 44 = 1804.

Question: 2

\$\${3}/{5} of {4}/{7} of {5}/{9} of {21}/{24} of 504\$\$ = ?

(A) 63

(B) 70

(C) 84

(D) 87

Ans: C

Given expression = \$\$({3}/{5} × {4}/{7} × {5}/{9} × {21}/{24} × 504)\$\$ = 84.

Question: 3

74 is divided into two parts so that 5 times one part and 11 times the other part are together equal to 454. The parts are

(A) 14, 60

(B) 30, 44

(C) 44, 30

(D) 60, 14

Ans: D

Let the two parts be x ad (74 – x).

Then, 5x + 11(74 – x) = 454

⇔ 6x = 360

⇔ x = 60.

So, the two parts are 60 and 14.

Question: 4

One third of the boys and one half of the girls of a college participated in a social work project. If the number of participating students is 300 out of which 100 are boys, what is the total number of students in the college?

(A) 500

(B) 600

(C) 700

(D) 800

Ans: C

Number of boys who participate = 100

∴ \$\${1}/{3}\$\$ of boys = 100 or total number of boys = 300

Number of girls who participate = 200

∴ \$\${1}/{2}\$\$ of girls = 200 or total number of boys = 400

Hence, total number of students = (300 + 400) = 700.

Question: 5

The cost of 36 kg of rice last year was Rs. 1044 and the cost of 24 kg of rice this year is Rs. 768. What is the difference between the cost per kg of rice last year and the cost per kg of rice this year?

(A) Rs. 2

(B) Rs. 3

(C) Rs. 4

(D) Rs. 5

Ans: B

Cost per kg of rice last year = Rs. \$\$({1044} / {36})\$\$ = Rs. 29.

Cost per kg of rice this year = Rs. \$\$({768} / {24})\$\$ = Rs. 32.

∴ Required difference = Rs. (32 – 29) = Rs. 3.

Related Questions
Recent Articles
Trending Posts