# 1000+ Aptitude Questions and Answers for Placement Papers - 1

Question: 1

A runs \$\$1{2}/{3}\$\$ times as fast as B. If A gives B a start of 80 m, how far must the winnings post be so that A and B might reach it at the same time?

(A) 100 m

(B) 200 m

(C) 300 m

(D) 400 m

Ans: B

Ratio of speeds of A and B = \$\${5}/{3} : 1\$\$ = 5 : 3.

Thus, in a race of 5m, A gains 2 m over B.

2 m are gained by B in a race of 5 m.

80 m will be gained by B in a race of \$\$({5}/{2} × 80)\$\$m = 200 m.

∴ Winning post is 200 m away from the starting point.

Question: 2

In a 800 metre race, A defeated B by 15 seconds. If A’s speed was 8 km/hr, the speed of B was

(A) \$\${16}/{27}\$\$ km/hr

(B) \$\${27}/{16}\$\$ km/hr

(C) \$\$6{17}/{25}\$\$ km/hr

(D) \$\$7{17}/{25}\$\$ km/hr

Ans: D

A’s speed = 8 km/hr = \$\$(8 × {5}/{18})\$\$ m/sec = \$\${20}/{9}\$\$ m/sec.

Time taken by A to cover 800 m = \$\$(800 × {9}/{20})\$\$sec = 360 sec.

Time taken by B to cover 800 m (360 + 15) sec = 375 sec.

Speed of B = \$\${800} / {375}\$\$ m/sec = \$\$({800}/{375} × {18}/{5})\$\$ km/hr = \$\${192}/{25}\$\$ km/hr = \$\$7{17}/{25}\$\$

Question: 3

In a 100 m race for children, A runs at 1.66 m/s. If A gives B a start of 4 m and still beats him by 12 seconds, what is B’s speed?

(A) 1.33 m/s

(B) 2.33 m/s

(C) 3.33 m/s

(D) 4.33 m/s

Ans: A

Time taken by A to run 100 m = \$\${100}/{1.66}\$\$ sec = \$\${100 × 100}/{166}\$\$sec = \$\${5000}/{83}\$\$ sec.

Time taken by B to run 96 m

= \$\$({5000} / {83} + 12)\$\$sec = \$\$({5000 + 996} / {83})\$\$sec = \$\${5996}/{83}\$\$sec.

B’s speed \$\$({96 × 83}/{5996})\$\$m/sec = \$\$({24 × 83}/{1499})\$\$m/s = \$\${1992}/{1499}\$\$m/s.

= 1.328 m/s = 1.33 m/s.

Question: 4

In a kilometer race, A beats B by 100 m and B beats C by 150 m. In the same race, by how many metres does A beat C?

(A) 225 m

(B) 230 m

(C) 235

(D) 240

Ans: C

A : B = 1000 : 900 and B : C = 1000 : 850.

\$\${A}/{C}\$\$ = \$\${A}/{B} × {B}/{C}\$\$ = \$\${1000}/{900} × {1000}/{850}\$\$ = \$\${1000}/{765}\$\$ ⇒ A : C = 1000 : 765.

∴ A beats C by (1000 – 765) m = 235 m.

Question: 5

A and B take part in a 100 m race. A runs at 5 km an hour. A gives B a start of 8 m and still beats him by 8 seconds. The speed of B is

(A) 4.14 km/hr

(B) 4.15 km/hr

(C) 4.25 km/hr

(D) 4.45 km/hr

Ans: A

A’s speed = 5 km/hr = \$\$(5× {5}/{18})\$\$m/sec = \$\${25}/{18}\$\$ m/sec.

Time taken by A to cover 100 m = \$\$(100 × {18}/{25})\$\$ sec = 72 sec.

Time taken by B to cover 92 m = (72 + 8) sec = 80 sec.

B’s speed = \$\$({92}/{80})\$\$m/sec

= \$\$({92}/{80} × {18}/{5})\$\$km/hr = \$\${414}/{100}\$\$km/hr = 4.14 km/hr.

Related Questions